Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Moje masełko pieczarkowe powstało jako produkt uboczny przygotowywania wegańskiego smalczyku. Miałam pół kilo pieczarek, z których część trafiła do smalcu. Ale co zrobić z resztą, jeśli nie ma to być zupa pieczarkowa, sałatka ani sos? Podumałam przez dłuższą chwilę i wymyśliłam masełko pieczarkowe. Powstało niezwykle udane smarowidło do chleba – aromatyczna pasta pieczarkowa.
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1668
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16386
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6593
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14330
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1668
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 16386
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6593
Składniki
Na dużej patelni rozpuść masło i oliwę (oliwę dodaje się po to, by masło się nie paliło podczas podgrzewania).
W międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę oraz pieczarki. Mają być poszatkowane w coś w rodzaju kosteczki (nie plasterki!).
Dodaj cebulę do rozpuszczonego na patelni tłuszczu, podsmażaj tak długo, aż zbieleje i zmięknie. Teraz czas na dodanie pieczarek. Smaż wszystko tak długo, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Przypraw dwoma rodzajami czubrycy oraz – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Musisz spróbować, czy dobre, nie ma wyjścia.
Gotowe masło pieczarkowe wlej do naczynia odpornego na wysoką temperaturę, jest mocno ciepłe. Najlepsze będzie szkło lub kamionka.