Do góry

Przekąski Przepis na:

Masełko pieczarkowe

Przepis dnia 2020-05-08
Masełko pieczarkowe

Autor:

Przepisów i artykułów: 336 Ocena: 3895

Dodano:

Odsłon: 463

Moje masełko pieczarkowe powstało jako produkt uboczny przygotowywania wegańskiego smalczyku. Miałam pół kilo pieczarek, z których część trafiła do smalcu. Ale co zrobić z resztą, jeśli nie ma to być zupa pieczarkowa, sałatka ani sos? Podumałam przez dłuższą chwilę i wymyśliłam masełko pieczarkowe. Powstało niezwykle udane smarowidło do chleba – aromatyczna pasta pieczarkowa.

Składniki

  • kostka masła (200 g)
  • 2-3 łyżki oliwy
  • 1 cebula
  • około 300 g pieczarek
  • sporo czubrycy czerwonej i zielonej – do smaku
  • ewentualnie szczypta soli (gotowa czubryca przeważnie zawiera sól, więc uważaj z jej dodatkiem), świeżo mielony pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Masełko pieczarkowe

Przygotowanie

  1. Na dużej patelni rozpuść masło i oliwę (oliwę dodaje się po to, by masło się nie paliło podczas podgrzewania).

  2. W międzyczasie obierz i posiekaj drobno cebulę oraz pieczarki. Mają być poszatkowane w coś w rodzaju kosteczki (nie plasterki!).

  3. Dodaj cebulę do rozpuszczonego na patelni tłuszczu, podsmażaj tak długo, aż zbieleje i zmięknie. Teraz czas na dodanie pieczarek. Smaż wszystko tak długo, aż odparuje nadmiar wody z pieczarek. Przypraw dwoma rodzajami czubrycy oraz – jeśli trzeba – solą i pieprzem. Musisz spróbować, czy dobre, nie ma wyjścia.

  4. Gotowe masło pieczarkowe wlej do naczynia odpornego na wysoką temperaturę, jest mocno ciepłe. Najlepsze będzie szkło lub kamionka.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń