Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasteczka szybko się robi a jeszcze szybciej znikają z talerza.
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 406
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2544
Lekko słodkawa, w sam raz dla dzieci, taka jaką gotowała mama, na wywarze z d...
Odsłon: 406
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2544
Składniki
Mąkę, cukier puder oraz proszek do pieczenia razem wymieszać. Do suchych składników dodajemy pasty waniliowe i masło. Masło siekamy razem z mąką, gdy będzie dobrze posiekane, dodajemy żółtka i kwaśnej śmietany. Dokładnie wyrabiamy, wyrobione ciasto owijamy folia i dajemy do schłodzenia na ok 30 minut. Podczas chłodzenia przestaje się tworzyć gluten, a otrzymane ciasto będzie lepiej trzymać nadany mu kształt i nie będzie się kurczył podczas pieczenia. Schłodzone ciasto dzielimy na mniejsze części i przepuszczamy przez maszynkę (maszynka nie może mieć noży ani sitka). Gotowe ciasteczka pieczemy w temperaturze 190 stopni przez ok 10-15 minut.