Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Meksykańskie zapiekanki z tortilli to idealna propozycja na szybkie, a jednocześnie pyszne danie. Chrupiące tortille wypełnione soczystym mięsem, słodką kukurydzą i roztopionym serem to prawdziwa eksplozja smaku, która zachwyci każdego. Są doskonałe na domową imprezę, spotkanie z przyjaciółmi lub leniwy wieczór – przygotujesz je w krótkim czasie, a ich wyrazisty smak i kolorowy wygląd rozgrzeją atmosferę. Podawaj je z ulubionymi dodatkami – salsą, guacamole czy kwaśną śmietaną i ciesz się prostotą i przyjemnością meksykańskiej kuchni.
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 216
Składniki
Na patelni rozgrzej oliwę, podsmaż drobno posiekaną cebulkę i czosnek, a gdy zaczną ładnie pachnieć, wrzuć na patelnię mielone mięso i przesmażaj, rozdrabniając drewnianą łyżką, Gdy mięso stanie się jasne i przestanie być różowe, dorzuć posiekaną w drobną kostkę paprykę. Jeśli preferujesz ostrzejsze smaki, dodaj także oczyszczoną z nasion zieloną chili. Po 2-3 minutach smażenia wrzuć pozbawione skórki i pokrojone w kostkę pomidory. Dopraw solą, czarnym pieprzem, słodką papryką i kminem, przykryj pokrywę i przesmażaj ok. 20 minut. W tym czasie pomidory powinny się rozpaść, sok odparować, a farsz zgęstnieć. Do mięsnego farszu dodaj odsączoną z soku kukurydzę z puszki i wymieszaj.
Na dużej patelni bez tłuszczu lekko podsmaż tortille. Tak naprawdę chodzi o to, aby zmiękły pod wpływem ciepła i stały się łatwiejsze w obróbce. Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej.
Złóż tortille. Na każdej tortilli wyłóż porcję farszu (po jednej stronie), posyp żółtym serem i złóż tortille na pół. Złożone tortille układaj obok siebie na wyłożonej papierem do pieczenia dużej blasze i wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C na ok. 15 minut. Chodzi o to, aby ser się rozpuścił, a tortille ładnie przypiekły.
Meksykańskie zapiekanki z tortilli serwuj prosto z piekarnika lub na zimno. Świetnie sprawdzą się podane z kwaśną śmietaną, guacamole czy salsą. Dodatkowo możesz udekorować je natką pietruszki.