Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis bierze udział w konkursie
Coraz trudniej o żywność bez zbędnych lub szkodliwych dodatków. Zwłaszcza wędliny dostępne w sklepach zawierają zazwyczaj różnego rodzaju stabilizatory, przeciwutleniacze, regulatory kwasowości, aromaty i inne składniki, które nawet nie przychodzą nam do głowy. A jak ich nie zawierają to cena tych produktów powala z nóg. Ja proponujemy Wam dziś pyszny domowy boczek z szynkowaru. Jego przygotowanie wymaga co prawda trochę czasu, ale efekt jest nie do przecenienia.
Sznkowar wraz z folią, maszynka do mielenia mięsa, narzędzie do ubijania mięsa
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Jak się okazuje, przygotowanie pysznych pączków nie musi być ani drogie, anie...
Odsłon: 1733
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2254
My Polacy lubimy zapiekanki na bułce paryskiej. Dzisiejsza moja propozycja na...
Odsłon: 53
Coś dla miłośników łososia i coś dla tych, którzy nawet za nim nie przepadają...
Odsłon: 136
Smaczne, proste i szybkie ciasto, z którym poradzi sobie każda początkująca g...
Odsłon: 1368
Składniki
Wsypujemy przyprawy do miski i wyciskamy do nich czosnek, dodajemy sok malinowy a następnie wszystko ze sobą mieszamy – sok z czosnku i maliny pozwoli uzyskać właściwą konsystencję marynaty. Mięso myjemy, oczyszczamy z ewentualnych błon, kostek, skóry, których nie chcemy mieć w gotowej wędlinie i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy boczek na kostki lub plastry by dobrze było podczas mielenia. Następnie wszystkie przyprawy wsypujemy do torby foliowej i dodajemy pokrojony boczek i solidnie marynujemy boczek razem z przyprawami. Zawijamy torbę i zostawiamy w lodówce przez całą noc. Pozytywem jest to, że boczek wykorzystywany do tego wyrobu nie musi być bardzo chudy, może być trochę więcej tłuszczyku to wyrób będzie bardziej smakowity.
Na drugi dzień wyjmujemy boczek z torby wraz z całą zawartością ziół i wkładamy do większej miski. Paprykę czerwoną kroimy w piórka a potem w małą kosteczkę . Następnie mielimy boczek w maszynce mogą być grubsze oczka. Dodajemy do masy mięsnej pokrojoną paprykę i trochę zimnej wody, wyrabiaj masę i dopraw jeszcze przyprawami jak którejś jest zbyt mało wg Twojego gustu.
Wkładamy do szynkowara całą masę, dociskamy sprężyną, zamykamy. Wstawiamy szynkowar do wysokiego garnka, oddzielając go od dna np. ściereczką. Nalewamy do garnka gorącą wodę i wstawiamy na palnik – poziom wody musi sięgać powyżej poziomu mięsa w szynkowarze .
Przez cały czas parzenia pilnujemy, aby woda nie zawrzała. Przyda się nam do tego termometr kuchenny. Ja utrzymuję temperaturę wody w granicach 85–90°C i trwa to około 1,5 – 2 godzin.
Pod koniec gotowania umieszczamy termometr w mięsie za pomocą otworu w szynkowarze i sprawdzamy temperaturę, która musi być ok. 75–80°C. Jeśli tego nie ma to gotujemy dalej i sprawdzamy . Gdy mięso osiągnie pożądaną temperaturę zdejmujemy garnek z palnika. Schłodzone mięso chowamy razem z szynkowarem do lodówki na noc, by zyskało właściwą konsystencję i smak.
Na drugi dzień nasz boczek jest gotowy – możemy go wyciągnąć i kroić na kanapki. Nawet jest super smaczna galaretka, która bardzo wzbogaca smak tej wędliny. Myślę, że będzie smakowało. Bardzo proszę lajkujcie, polecajcie i komentujcie. Smacznego : - )