Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 213
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 110
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 123
Śledź w oleju z cebulką i żurawiną suszoną. Do tego ziemniaki w mundurkach. W...
Odsłon: 213
Propozycja na zupę z porów na dużą ilość gości. Przepis jest minimalistyczny...
Odsłon: 110
Ziemniaki z serkiem wiejskim to świetny sposób na szybką i smaczną przekąskę...
Odsłon: 123
Składniki
W letnim mleku rozpuszczamy drożdże z dodatkiem soli, cukru oraz łyżki mąki. Tak przygotowany rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce na ok 20 minut. Po upływie tego czasu dodajemy mąkę oraz stopione masło. Gdy ciasto jest już wyrobione odstawiamy w ciepłe miejsce na ok godziny lub 30 minut w piekarniku nagrzanym do 50 stopni.
Gdy ciasto nam wyrasta przygotowujemy masę mięsną. Do zmielonego fileta dodajemy słodką paprykę, czosnek granulowany, sól, pieprz oraz ½ roztrzepanego jajka (pozostałe jajko zostawiamy do posmarowania bułeczek). Z przygotowanej i doprawianej masy formujemy kotleciki i grillujemy(jeżeli nie mamy patelni do grillowania możemy usmażyć na patelni lub w piekarniku, ja grillowałam na grillu elektrycznym).
Gdy ciasto będzie już wyrośnięte formujemy bułeczki (tyle samo co kotlecików) smarujemy jajkiem i posypujemy sezamem. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 20 minut. Gdy bułeczki już wyrosną pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni i pieczemy ok 20 minut. Po upieczeniu jeszcze ciepłe bułeczki przecinamy najlepiej nożem piłką i dodajemy ulubione warzywa oraz zgrillowany kotlecik.