Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini calzone na imprezy i nie tylko to świetny pomysł ns przekąskę jaka może się znaleźć na naszym imprezowym stole. Przygotowałam je na spotkanie ze znajomymi i zrobiły prawdziwą furorę. Nie piekłam ich w piekarniku tylko na patelni. Nadzieniem mojego calzone była kiełbasa, ser, oliwki i pieczarki. Tak naprawdę można z różnymi składnikami i też będzie super. Polecam bo są przepyszne.
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Szybkie i łatwe krewetki pieczone, pełne aromatycznych przypraw. Idealne dla...
Odsłon: 87
Kiełbasa krakowska jest klasykiem wśród wędlin na kanapki. Wyjątkowy smak i a...
Odsłon: 75
Spróbuj naszej pizzy wegańskiej z sosem pomidorowym, pieczarkami i pysznym, s...
Odsłon: 749
Najprostszy przepis na przygotowanie żeberka, które wystarczy umyć , osuszyć...
Odsłon: 113
Składniki
Do mniejszej miseczki wlewam ciepłą ale nie gorąca wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut. Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut. W czasie gdzie ciasto rośnie można przygotować pozostałe składniki. W rondlu rozpuszczam masło i podsmażam kiełbasę, cebulę oraz pieczarki. Wszystkie składniki pokroiłam w mniejszą kostkę. Przyprawiam sól, pieprz. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto podrośnie wałkuję go na dość cienki placek. Wycinam kółka. U mnie za pomocą filiżanki bo szklanka ma zbyt małą objętość. Każdy kawałek ciasta smaruję ketchupem i układam składniki. Można przygotować calzone z różnym nadzieniem. Każde calzone dokładnie kleję tak jakbym robiła pierogi. Przygotowuję patelnię. Nagrzewam (ja używam suchej) i dopiero po nagrzaniu układam calzone. Można przykryć patelnię. Tak podpiekam pierożki ok. 8 minut co jakiś czas przewracając. Można je lekko przypiec wtedy też wyglądają fajnie. Pierożki piekę o średniej mocy palnika. Mini calzone świetnie sprawdzi się na imprezach na ciepło lub na zimno. Moje przygotowałam wraz z innymi przekąskami na desce.