Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini calzone na imprezy i nie tylko to świetny pomysł ns przekąskę jaka może się znaleźć na naszym imprezowym stole. Przygotowałam je na spotkanie ze znajomymi i zrobiły prawdziwą furorę. Nie piekłam ich w piekarniku tylko na patelni. Nadzieniem mojego calzone była kiełbasa, ser, oliwki i pieczarki. Tak naprawdę można z różnymi składnikami i też będzie super. Polecam bo są przepyszne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5288
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11713
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1308
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5288
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 838
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11713
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5057
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1308
Składniki
Do mniejszej miseczki wlewam ciepłą ale nie gorąca wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut. Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut. W czasie gdzie ciasto rośnie można przygotować pozostałe składniki. W rondlu rozpuszczam masło i podsmażam kiełbasę, cebulę oraz pieczarki. Wszystkie składniki pokroiłam w mniejszą kostkę. Przyprawiam sól, pieprz. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto podrośnie wałkuję go na dość cienki placek. Wycinam kółka. U mnie za pomocą filiżanki bo szklanka ma zbyt małą objętość. Każdy kawałek ciasta smaruję ketchupem i układam składniki. Można przygotować calzone z różnym nadzieniem. Każde calzone dokładnie kleję tak jakbym robiła pierogi. Przygotowuję patelnię. Nagrzewam (ja używam suchej) i dopiero po nagrzaniu układam calzone. Można przykryć patelnię. Tak podpiekam pierożki ok. 8 minut co jakiś czas przewracając. Można je lekko przypiec wtedy też wyglądają fajnie. Pierożki piekę o średniej mocy palnika. Mini calzone świetnie sprawdzi się na imprezach na ciepło lub na zimno. Moje przygotowałam wraz z innymi przekąskami na desce.