Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini calzone na imprezy i nie tylko to świetny pomysł ns przekąskę jaka może się znaleźć na naszym imprezowym stole. Przygotowałam je na spotkanie ze znajomymi i zrobiły prawdziwą furorę. Nie piekłam ich w piekarniku tylko na patelni. Nadzieniem mojego calzone była kiełbasa, ser, oliwki i pieczarki. Tak naprawdę można z różnymi składnikami i też będzie super. Polecam bo są przepyszne.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22458
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14673
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4525
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43769
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 575
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 560
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22458
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 14673
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4525
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 43769
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 575
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 560
Składniki
Do mniejszej miseczki wlewam ciepłą ale nie gorąca wodę i kruszę drożdże. Dodaję cukier, mieszam i odstawiam na 5 minut. Do miski dodaję mąkę, zaczyn, sól i wyrabiam ciasto. Odstawiam na 40 minut. W czasie gdzie ciasto rośnie można przygotować pozostałe składniki. W rondlu rozpuszczam masło i podsmażam kiełbasę, cebulę oraz pieczarki. Wszystkie składniki pokroiłam w mniejszą kostkę. Przyprawiam sól, pieprz. Ser ścieram na tarce o grubych oczkach. Gdy ciasto podrośnie wałkuję go na dość cienki placek. Wycinam kółka. U mnie za pomocą filiżanki bo szklanka ma zbyt małą objętość. Każdy kawałek ciasta smaruję ketchupem i układam składniki. Można przygotować calzone z różnym nadzieniem. Każde calzone dokładnie kleję tak jakbym robiła pierogi. Przygotowuję patelnię. Nagrzewam (ja używam suchej) i dopiero po nagrzaniu układam calzone. Można przykryć patelnię. Tak podpiekam pierożki ok. 8 minut co jakiś czas przewracając. Można je lekko przypiec wtedy też wyglądają fajnie. Pierożki piekę o średniej mocy palnika. Mini calzone świetnie sprawdzi się na imprezach na ciepło lub na zimno. Moje przygotowałam wraz z innymi przekąskami na desce.