Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini Chickenburgery na imprezę to świetny pomysł na imprezową przekąskę lecz nie tylko. Kiedyś przygotowałam je na imprezę i byłam zaskoczona jak szybko zniknęły. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Przygotowałam je z bułeczek z patelni które są niezwykle chrupiące i mięciutkie. Do kurczaka dodałam ulubione dodatki i pyszna przekąska gotowa. Polecam serdecznie.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22701
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4813
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22701
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15068
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4813
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 45155
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 695
Składniki
Do miski wkruszam drożdże i dodaje do nich cukier oraz wodę. Mieszam i odstawiam na 5 minut. Dodaję resztę składników. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie wałkuje ciasto na grubość ok. 1.5 cm i wycinam kółka. Robię to za pomocą szklanki. Takie kółka zostawiam jeszcze na ok 10 minut by się napuszyły. Patelnię dosłownie lekko smaruje olejem i rozcieram ręcznikiem papierowym po całości.Układam bułeczki, zakrywam patelnię pokrywką i rumienię z każdej strony ok 10 minut kontrolując je cały czas. Ustawiam lekki płomień. W między czasie przygotowuję pozostałe składniki. Filet z kurczaka kroją na średniej wielkości kawałki i przyprawiam. Mięso panieruję tradycyjnie mąka, jajko oraz bułka tarta. Można zamiast bułki tartej użyć płatki kukurydziane lekko pokruszone. Mięso smażę na oleju z każdej strony kilka minut. Dodatkowo przygotowuję pozostałe składniki. Sałatę lodową kroję w paseczki, pomidor oraz ogórek kiszony lub konserwowy w plastry. Po upieczeniu bułeczek niemal od razu delikatnie przecinam lecz nie do końca. Smaruję sosem u mnie tysiąca wysp ale może być np. czosnkowy czy ketchup. Dodaję resztę składników i przekąska gotowa. Takie mini Chickenburgery świetnie się sprawdzą na imprezach jako przekąska na ciepło czy zimno.