Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini Chickenburgery na imprezę to świetny pomysł na imprezową przekąskę lecz nie tylko. Kiedyś przygotowałam je na imprezę i byłam zaskoczona jak szybko zniknęły. Są bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Przygotowałam je z bułeczek z patelni które są niezwykle chrupiące i mięciutkie. Do kurczaka dodałam ulubione dodatki i pyszna przekąska gotowa. Polecam serdecznie.
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1537
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 113
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18356
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 582
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1018
Przepis dnia
Makaron z kurkami jest prosty i szybki w przygotowaniu, ale potrafi rozpieści...
Odsłon: 1537
W tym roku wyjątkowo pięknie obrodziły nasze śliwki, przygotowałam więc pyszn...
Odsłon: 113
Ciasto Porachunki Teściowej to rezultat kulinarnej utarczki pomiędzy teściową...
Odsłon: 18356
Dzień dobry wszystkim mam dla was przepis na pyszne pączki jak u mamy tak wie...
Odsłon: 582
Owsianka z malinami to świetny pomysł na pyszne i zdrowe śniadanie, które prz...
Odsłon: 1018
Składniki
Do miski wkruszam drożdże i dodaje do nich cukier oraz wodę. Mieszam i odstawiam na 5 minut. Dodaję resztę składników. Wyrabiam ciasto i odstawiam na 30 minut. Po tym czasie wałkuje ciasto na grubość ok. 1.5 cm i wycinam kółka. Robię to za pomocą szklanki. Takie kółka zostawiam jeszcze na ok 10 minut by się napuszyły. Patelnię dosłownie lekko smaruje olejem i rozcieram ręcznikiem papierowym po całości.Układam bułeczki, zakrywam patelnię pokrywką i rumienię z każdej strony ok 10 minut kontrolując je cały czas. Ustawiam lekki płomień. W między czasie przygotowuję pozostałe składniki. Filet z kurczaka kroją na średniej wielkości kawałki i przyprawiam. Mięso panieruję tradycyjnie mąka, jajko oraz bułka tarta. Można zamiast bułki tartej użyć płatki kukurydziane lekko pokruszone. Mięso smażę na oleju z każdej strony kilka minut. Dodatkowo przygotowuję pozostałe składniki. Sałatę lodową kroję w paseczki, pomidor oraz ogórek kiszony lub konserwowy w plastry. Po upieczeniu bułeczek niemal od razu delikatnie przecinam lecz nie do końca. Smaruję sosem u mnie tysiąca wysp ale może być np. czosnkowy czy ketchup. Dodaję resztę składników i przekąska gotowa. Takie mini Chickenburgery świetnie się sprawdzą na imprezach jako przekąska na ciepło czy zimno.