Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe kotleciki/kuleczki mięsne o smaku musztardowo - piwnym, idealne jako przekąska lub danie główne.
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17856
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6727
Kotlety ziemniaczane to oryginalny dodatek do dań mięsnych i rybnych. Z powod...
Odsłon: 17856
Kluski z gotowanych ziemniaków i kartoflanki- najlepszy dodatek do sosu piecz...
Odsłon: 6727
Składniki
Mięso wieprzowe ( w moim wypadku schab) umyłam i osuszyłam. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko, wsypałam płaską łyżkę bułki tartej. Dodałam musztardę i piwo. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Gdyby masa była zbyt ścisła, należy dolać więcej piwa. Gdyby była za rzadka, trochę bułki tartej. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej małego orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczałam w bułce tartej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam kulki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak wspomniałam na początku, kulki można podawać na gorąco lub na zimno, jako danie główne lub jako przekąskę.