Do góry

Przekąski Przepis na:

Mini kotleciki musztardowo - piwne

Mini kotleciki musztardowo - piwne

Autor:

Przepisów i artykułów: 463 Ocena: 2973

Dodano:

Odsłon: 264

Małe kotleciki/kuleczki mięsne o smaku musztardowo - piwnym, idealne jako przekąska lub danie główne.

Składniki

  • ok. 500g schabu
  • 1 jajko
  • 2 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 2 łyżki piwa jasnego
  • 1 płaska łyżka bułki tartej + do panierowania
  • sól, pieprz do smaku
  • olej do smażenia
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Mini kotleciki musztardowo - piwne

Przygotowanie

  1. Mięso wieprzowe ( w moim wypadku schab) umyłam i osuszyłam. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko, wsypałam płaską łyżkę bułki tartej. Dodałam musztardę i piwo. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Gdyby masa była zbyt ścisła, należy dolać więcej piwa. Gdyby była za rzadka, trochę bułki tartej. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej małego orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczałam w bułce tartej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam kulki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak wspomniałam na początku, kulki można podawać na gorąco lub na zimno, jako danie główne lub jako przekąskę.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń