Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Małe kotleciki/kuleczki mięsne o smaku musztardowo - piwnym, idealne jako przekąska lub danie główne.
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5845
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12562
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5274
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5845
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1300
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12562
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5274
Składniki
Mięso wieprzowe ( w moim wypadku schab) umyłam i osuszyłam. Następnie pokroiłam go na mniejsze kawałki i zmieliłam w maszynce do mięsa. Do zmielonego mięsa wbiłam jajko, wsypałam płaską łyżkę bułki tartej. Dodałam musztardę i piwo. Doprawiłam wszystko do smaku solą i pieprzem czarnym mielonym. Wszystko wymieszałam ręką na jednolitą masę mięsną. Gdyby masa była zbyt ścisła, należy dolać więcej piwa. Gdyby była za rzadka, trochę bułki tartej. Z masy odrywałam małe porcje i formowałam z nich kulki wielkości mniej więcej małego orzecha włoskiego. Kuleczki obtaczałam w bułce tartej i odkładałam na talerz. Na patelni rozgrzałam kilka łyżek oleju i ułożyłam kulki. Smażyłam je z każdej strony na rumiano i wykładałam na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym. Jak wspomniałam na początku, kulki można podawać na gorąco lub na zimno, jako danie główne lub jako przekąskę.