Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeden z moich ulubionych wytrawnych wypieków. Puszyste drożdżówki z sosem pomidorowym i dodatkami. Smakują zdecydowanie lepiej niż sklepowe gotowce!
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 55
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 473
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5707
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 969
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39750
Proponujemy rosół gotowany na kościach wołowych szpikowych zwanych potocznie...
Odsłon: 55
Pożywna, dobra zupa. Polecam.
Odsłon: 473
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 5707
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 969
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 254
Domowa chałwa to pyszna, słodka przekąska, którą możesz przygotować w prosty...
Odsłon: 39750
Składniki
Ciasto: Mleko podgrzewamy z masłem i cukrem. Powinno być letnie, a masło musi całkowicie się roztopić. Dodajemy drożdże i odstawiamy na 10 minut. Po tym czasie łączymy z mąką, jajkiem i solą. Zagniatamy ciasto, aż będzie elastyczne i nieklejące. Odkładamy w ciepłe miejsce na godzinę do wyrośnięcia. Sos: Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Przesmażamy na oleju. Kiedy będzie szklista, dodajemy passatę pomidorową, ocet, pieprz i cukier. Smażymy, aż sos zgęstnieje. Na końcu dodajemy zioła prowansalskie. Dodatki: Wyrośnięte ciasto dzielimy na 2 lub 4 części. Z każdej formujemy kulkę. Rozpłaszczamy ją i rozwałkowujemy na grubość ok 1cm, podsypując kaszą manną. Placki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdy placek smarujemy sosem i układamy pokrojone dodatki: na spód mozzarellę, na nią pieczarki i warzywa. Pieczemy w 180 stopniach przez 25 minut. Mini pizze są pyszne na ciepło i zimno, a nawet następnego dnia.