Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mini pizze z kalafiora to pyszna alternatywa dla klasycznych pizzerinek. Danie jest wegetariańskie, bezglutenowe i niskokaloryczne. Będzie idealne dla osób dbających o linię, które nie chcą rezygnować całkowicie z ulubionego, włoskiego przysmaku.
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1613
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 152
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21039
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1613
Uwielbiamy sałatki. Nie tylko do obiadu. Samo dobro.
Odsłon: 152
Szukasz alternatywy dla tradycyjnych słodyczy? Koniecznie sprawdź nasz przepi...
Odsłon: 21039
Składniki
Kalafior pokrój na niewielkie różyczki o wielkości jednego kęsa. Umieść je w robocie kuchennym i miksuj do całkowitego rozdrobnienia.
Przenieś proszek z kalafiora do żaroodpornej miski i podgrzej go w mikrofalówce przez 4-5 minut, do miękkości.
Za pomocą gazy odsącz nadmiar wody z kalafiora, a następnie wymieszaj go z jajkiem, tartymi serami i przyprawami.
Nakładaj po 2-3 łyżki farszu na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem silikonowym, a następnie rozpłaszcz go na okrąg o średnicy ok. 10 cm.
Wstaw spody do piekarnika nastawionego na 220 st. Celsjusza i piecz przez 10-12 minut, do otrzymania złotego koloru.
Na wierzchu każdego krążka rozprowadź cienką warstwę passaty pomidorowej, a następnie posyp tartą mozzarellą i połóż po plasterku pomidora.
Wstaw całość ponownie do piekarnika i piecz przez 3-4 minuty, do rozpuszczenia sera.
Mini pizze z kalafiora podawaj od razu po przygotowaniu, na ciepło, posypane siekanymi liśćmi bazylii.