Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pysznej i łatwej do zrobienia przekąski, te młode ziemniaki z piekarnika skradną twoje serce. Zazwyczaj takie ziemniaki smaży się w głębokim tłuszczu, tym razem jednak warto zastosować zdrowszy sposób i upiec ziemniaki w piecu. W efekcie otrzymasz ziemniaki z chrupiącą skórką i kremowym, delikatnym środkiem. Młode ziemniaki można podawać z większością dań głównych. Są świetną alternatywą dla puree ziemniaczanego lub klasycznych frytek. Jednak ich główną zaletą jest to, że są domowe i możesz przygotować taką ilość, na jaką masz ochotę.
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Od dawna przybierałam się do zrobienia lodów, szukałam przepisów, inspiracji,...
Odsłon: 34
Smażone ćwiartki z kurczaka podane z ziemniakami i surówką z pekińskiej kapusty.
Odsłon: 240
Pyszny schabik nadziewany kabanosami, o kruchym , mięciutkim i delikatnym mię...
Odsłon: 20
Jak to u nas mówią, rolada modro kapusta i kluchy. U mnie dzisiaj rolady woło...
Odsłon: 2095
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż czarną blachę z piekarnika papierem do pieczenia i odstaw na bok. Umyj ziemniaki i pokrój każdy ziemniak na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości warzywa). W małej misce wymieszaj olej, czosnek, cebulę w proszku, sól, paprykę i pieprz. Wlej mieszankę oleju na ziemniaki i wymieszaj, aby równomiernie się nią pokryły.
Ułóż ćwiartki ziemniaków jedne obok drugich na dużej blasze do pieczenia, skórką do dołu. Posyp połową parmezanu i w razie potrzeby dopraw solą. Piecz przez 35 - 45 minut, obracając ćwiartki w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące. Stan upieczenia sprawdź patyczkiem lub widelcem. Podczas podania posyp ziemniaki natką pietruszki i pozostałym parmezanem.