Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli szukasz pysznej i łatwej do zrobienia przekąski, te młode ziemniaki z piekarnika skradną twoje serce. Zazwyczaj takie ziemniaki smaży się w głębokim tłuszczu, tym razem jednak warto zastosować zdrowszy sposób i upiec ziemniaki w piecu. W efekcie otrzymasz ziemniaki z chrupiącą skórką i kremowym, delikatnym środkiem. Młode ziemniaki można podawać z większością dań głównych. Są świetną alternatywą dla puree ziemniaczanego lub klasycznych frytek. Jednak ich główną zaletą jest to, że są domowe i możesz przygotować taką ilość, na jaką masz ochotę.
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21647
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Nieskomplikowany torcik, jest prosty, dość szybki w wykonaniu (nie licząc cza...
Odsłon: 19
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 15
Przepis dnia
Pyszna surówka z białej kapusty, ogórków kiszonych i gruntowych, czerwonej ce...
Odsłon: 21647
Pomysł na letni obiad do przygotowania w kilka minut. Ziemniaczki, śmietanka...
Odsłon: 80
Składniki
Rozgrzej piekarnik do 200°C. Wyłóż czarną blachę z piekarnika papierem do pieczenia i odstaw na bok. Umyj ziemniaki i pokrój każdy ziemniak na ćwiartki lub ósemki (w zależności od wielkości warzywa). W małej misce wymieszaj olej, czosnek, cebulę w proszku, sól, paprykę i pieprz. Wlej mieszankę oleju na ziemniaki i wymieszaj, aby równomiernie się nią pokryły.
Ułóż ćwiartki ziemniaków jedne obok drugich na dużej blasze do pieczenia, skórką do dołu. Posyp połową parmezanu i w razie potrzeby dopraw solą. Piecz przez 35 - 45 minut, obracając ćwiartki w połowie pieczenia, aż będą złociste i chrupiące. Stan upieczenia sprawdź patyczkiem lub widelcem. Podczas podania posyp ziemniaki natką pietruszki i pozostałym parmezanem.