Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 35 Ocena: 376
Dodano: 21.08.2011
Odsłon: 4924
1-2 os. | 15 min | średnie | przystępne |
Szczaw myjemy, osuszamy i siekamy lub rozrywamy na mniejsze części.
Oliwki kroimy w talarki, pomidora, ogórki i mozzarellę na mniejsze cząstki.
Mieszamy wszystko w misce i dorzucamy kukurydzę.
Sporządzamy sos: mieszamy oliwę z musztardą i doprawiamy do smaku pieprzem i ziołami, polewamy nim sałatkę i jeszcze raz mieszamy. Serwujemy z chrupiącymi grzankami.
Na skróty
Komentarze do przepisu (4)

aga31 27 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
to fakt,bardzo malo Grekow zna lapate,raczej na wsi! mi tez nie przypadla ta nazwa, ale coz z ta grecka rybka,tez jest troszeczke inaczej,bo skladniki podstawowe to duza ilosc cebuli i czerwona papryka w proszku...masz duza wyobraznie,ale z tymi nazwami nie rob takich rewolucji!0 Kto głosował? | Odpowiedz

china 26 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
osobiscie nie lubie jak sie chrzci cos po grecku co nie jest greckie, ale w tym przypadku mi to nie przeszkadza chyba dlatego ze PROTEGEMOI sprytnie sie wytlumaczyla, a co do szczawiu to jest znany w grecji pod nazwa LAPATA bo dodaje go do spanakopity [placek ze szpinakiem...] bo swietnie pasuje , TRZYMAJCIE SIE0 Kto głosował? | Odpowiedz

protegemoi 24 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
A dlaczego nie? Jak dla mnie może zawierać szczaw i mozzarellę i być nazywać się hebrajska :) Nazwa jest zainspirowana filmem "Moje wielkie greckie wesele", a nie jej składnikami. Wiem, że grecka sałatka zawiera pomidory, fetę i oliwki, a nie mozzarellę i szczaw. Ale podam Pani prosty przykład: myśli Pani, że Grecy znają coś, co w Polsce nazywane jest "rybą po grecku"? Jest to dla nich zaskoczeniem. Podobnie zresztą do pierogów ruskich i innych dań, których nazwy mają niewiele wspólnego z pochodzeniem.0 Kto głosował? | Odpowiedz

milla31 23 sierpnia 2011Zgłoś do usunięcia
moze i jest smaczna,dlaczego grecka!? grecy nie znaja szczawiu,a i mozarella jest wloska itd.0 Kto głosował? | Odpowiedz