Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne i zdrowe przekąski.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3446
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 372
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 813
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3446
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 118
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 170
Składniki
Cukinię, marynowaną paprykę oraz ser feta kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa mieszamy starannie w jednej misce.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy warzywa wraz z serem feta i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Razem z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-27 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że są upieczone.