Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pożywne i zdrowe przekąski.
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 33
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 32
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 664
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 139
Polewa na piernik zawsze świetnie dopełnia smak korzennego ciasta. Gładka, kr...
Odsłon: 33
Ostatnio w gotowaniu idę na łatwiznę i szukam sposobów na to, jak szybko przy...
Odsłon: 32
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 664
Idealna na różne imprezy, święta czy kolację.
Odsłon: 139
Składniki
Cukinię, marynowaną paprykę oraz ser feta kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa mieszamy starannie w jednej misce.
Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni. Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).
Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy warzywa wraz z serem feta i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.
Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Razem z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.
Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.
Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-27 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że są upieczone.