Do góry

Przekąski Przepis na:

Muffiny z warzywami i serem feta

Muffiny z warzywami i serem feta

Autor:

Przepisów i artykułów: 245 Ocena: 1948

Dodano:

Odsłon: 894

Pożywne i zdrowe przekąski.

Składniki

  • na ok. 24 muffiny:
  • składniki mokre:
  • 125g masła
  • 250ml mleka
  • 2 jajka
  • składniki suche:
  • 200g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ½ łyżeczki soli
  • ¼ łyżeczki pieprzu czarnego
  • ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 1 łyżeczka słodkiej, mielonej papryki
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka czosnku granulowanego
  • dodatkowo:
  • 200g sera feta
  • ½ niewielkiej cukinii
  • 1 marchewka
  • 2 płaty marynowanej czerwonej papryki
  • 1 łyżka kukurydzy konserwowej
  • ½ pęczka natki pietruszki
> 6 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Cukinię, marynowaną paprykę oraz ser feta kroimy w drobną kostkę, a natkę pietruszki drobno siekamy. Marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Wszystkie warzywa mieszamy starannie w jednej misce.

  2. Rozgrzewamy piekarnik do 190 stopni.
    Formę na muffiny wykładamy papilotkami (jeśli używamy foremek silikonowych nie musimy wykładać ich papilotkami).

  3. Do miski wsypujemy mąkę, proszek do pieczenia, sól, pieprz oraz pozostałe przyprawy. Wszystko razem mieszamy. Dodajemy warzywa wraz z serem feta i ponownie mieszamy, aby składniki równomiernie rozłożyły się w mące.

  4. Masło roztapiamy w rondelku, po czym studzimy. Razem z mlekiem wlewamy do drugiej miski. Wbijamy jajka, a następnie mieszamy dokładnie trzepaczką lub łyżką do połączenia składników.

  5. Zawartość obu misek łączymy. Nie mieszamy zbyt długo – należy delikatnie przemieszać masę łyżką tak, aby składniki sypkie były oblepione mokrymi. Nie przejmujemy się grudkami. Muffiny będą puszyste i lekkie, jeśli nie będziemy męczyć ich zbyt długo mieszaniem, czy miksowaniem.

  6. Ciasto wykładamy łyżką do ¾ wysokości papilotek, a następnie wstawiamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 25-27 minut. Możemy zrobić test „suchego patyczka” – jeśli patyczek wbity w muffinę nie będzie oblepiony surowym ciastem, znak to, że są upieczone.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń