Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pomysł na pyszne i proste danie. Nie zajmuje dużo czasu, a zachwyca podniebienie :)
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2352
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 3519
Ciasto z kremem serowym i jagodami. Wspaniałe ciasto z pysznym kremem serowy...
Odsłon: 4293
Sernik Michałek to bogaty w smaku, pieczony sernik inspirowany popularnymi i...
Odsłon: 74347
Składniki
Mule płuczemy. Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki, czosnek drobno siekamy. Do dużego naczynia wrzucamy mule, wlewamy śmietanę. Dodajemy pomidorki i czosnek, przyprawiamy. Uwaga! nie przesadzać z solą, gdyż mule są słone! Naczynie przykrywamy i gotujemy. Sos ma się zredukować. Kilka razy mieszamy lub podrzucamy mule, by równomiernie się ugotowały. Gdy muszle się otworzą, ściągamy pokrywkę, i gotujemy jeszcze jakąś minute. Gotowe nakładamy na talerz. Polecam je z pieczywem, które można zamoczyć w pysznym sosie!
Rady: Należy zwrócić uwagę na wygląd muli! otwarte, oznaczają że są martwe i nie należy ich jeść! W celu sprawdzenia wystarczy zamoczyć je w zimnej wodzie, lub postukać muszelkami o siebie - jeśli są "żywe" to pozamykają się. Natomiast jeśli podczas gotowania się nie otworzą, również trzeba je wyrzucić.