Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz dobrej przekąski na wielkanocny stół, która nie wymaga dużo pracy. Pasztet jajeczny to idealny pomysł. Ma niewiele składników i przygotowuje się się go bardzo szybko.
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34309
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 165
Szybki i smaczne śniadanie
Odsłon: 337
Uczta kanapkowa , świetna na przyjęcia z dziećmi.
Odsłon: 208
Sernik gotowany Anielski Puch to prawdziwa poezja wśród deserów, wykwintna ko...
Odsłon: 34309
Te super delikatne i lekkie deserki waniliowo-malinowe sprawdzą się nie tylko...
Odsłon: 165
Składniki
10 jaj ugotuj na twardo. Obierz, a gdy wystygną, zetrzyj je do miski na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na lekko złoty kolor.
Do miski ze startymi jajkami dodaj wystudzoną cebulę i dwa surowe żółtka. Białka zostaw. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, posiekany na drobno szczypiorek, kaszę manną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Dobrze wymieszaj.
Piankę ubij na sztywno. Dodając po jednej łyżce, delikatnie mieszaj masę jajeczną, do połączenia składników.
Keksówkę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej delikatnie masę, na wierzch możesz zetrzeć odrobinę masła. Pasztet z jaj wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 45 minut. Pasztet jajeczny dobrze smakuje z sosem ziołowym lub chrzanowym, zrobionym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub śmietany.