Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz dobrej przekąski na wielkanocny stół, która nie wymaga dużo pracy. Pasztet jajeczny to idealny pomysł. Ma niewiele składników i przygotowuje się się go bardzo szybko.
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 576
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 18461
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 80
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 61
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 576
Ten prosty przepis na krem malinowy jest wyjątkowy, krem wychodzi bardzo smac...
Odsłon: 18461
Prosty do przygotowania, soczysty i pełen smaku pieczony boczek, który idealn...
Odsłon: 80
Aromatyczna, delikatna pasta z ciecierzycy z dodatkiem papryki na kanapki.
Odsłon: 61
Składniki
10 jaj ugotuj na twardo. Obierz, a gdy wystygną, zetrzyj je do miski na tarce o grubych oczkach. Na patelni rozgrzej 2 łyżki masła, cebulę posiekaj w kostkę i zeszklij na lekko złoty kolor.
Do miski ze startymi jajkami dodaj wystudzoną cebulę i dwa surowe żółtka. Białka zostaw. Wszystko dobrze wymieszaj. Dodaj śmietanę, majonez, musztardę, posiekany na drobno szczypiorek, kaszę manną, dopraw solą, pieprzem i kurkumą. Dobrze wymieszaj.
Piankę ubij na sztywno. Dodając po jednej łyżce, delikatnie mieszaj masę jajeczną, do połączenia składników.
Keksówkę posmaruj masłem, wyłóż papierem do pieczenia. Przelej delikatnie masę, na wierzch możesz zetrzeć odrobinę masła. Pasztet z jaj wstaw do nagrzanego do 180 st. piekarnika i piecz ok. 45 minut. Pasztet jajeczny dobrze smakuje z sosem ziołowym lub chrzanowym, zrobionym na bazie jogurtu greckiego i majonezu lub śmietany.