Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jak powinny smakować najlepsze jajka faszerowane na wielkanocnym stole? Najłatwiej wybrać uniwersalny farsz, który przypadnie do gustu wszystkim. Pieczarki i żółty ser to bezpieczny duet, który smakuje każdemu. Kontrastujące z całością wykończenie z koktajlowych pomidorków dodaje przekąsce soczystości i wprowadza świeży akcent.
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 72
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1124
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1999
Świąteczne smaki.
Odsłon: 248
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1977
Polecam. Zaskakujący dodatek do farszu, ale zapewniam, że genialny. Nie ukr...
Odsłon: 72
W święta warto nie dodawać sobie pracy. Podany z "pasztecikami" na ciepło,z...
Odsłon: 53
Przepis dnia
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 1124
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 1999
Świąteczne smaki.
Odsłon: 248
Dzisiaj moje ulubione gołąbki które przygotowuję na święta. Są to gołąbki z g...
Odsłon: 1977
Składniki
Ugotuj jajka w osolonej wodzie i gotuj 8 minut od momentu wrzenia. Następnie odlej gorącą wodę i zalej zimną, aby jajka szybko wystygły. Ostudzone jajka obierz i przekrój na połówki. Ostrożnie wyjmij żółtka, umieść w misce i rozgnieć widelcem.
Pieczarki oczyść i pokrój w bardzo drobną kostkę lub zetrzyj na tarce jarzynowej. Obraną cebulkę drobno posiekaj i wrzuć na rozgrzane na patelni masło. Chwilę podsmażaj cebulkę, aż stanie się miękka, po czym dorzuć pieczarki, dopraw solą, pieprzem czarnym oraz ziołowym i duś na średnim ogniu, aż płyn z grzybów odparuje. Odstaw do przestudzenia.
Żółty ser zetrzyj na tarce jarzynowej i przełóż do żółtek, dodaj duszone pieczarki, 1-2 łyżki majonezu i posiekany świeży koperek. Dokładnie wymieszaj farsz. Nabieraj łyżką porcje farszu i delikatnie nadziewaj białka jaj, uważając, aby ich nie uszkodzić. Odkładaj połówki jaj na półmisek.
Na każdym jajku ułóż plasterek pomidora, małą porcję majonezu i mini gałązkę świeżego koperku. Jeśli przystawka ma być bardziej chrupiąca, zamień pomidorki na rzodkiewki. Najlepsze jajka faszerowane serwuj zaraz po przygotowaniu, a nadmiar przechowuj w lodówce w zamkniętym pojemniku.