Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wytrawne naleśniki stanowią doskonałą i wyrafinowaną przekąskę lub kolację. Wariacji jest wiele, szczególnie udanym połączeniem są naleśniki z gorgonzolą i radicchio. Nie trzeba dodawać, że te dwa składniki od razu przywodzą na myśl dania z północnych Włoch: gorgonzola i radicchio to typowe produkty Lombardii i kuchni weneckiej. Genialne połączenie smaków, przy czym smażone radicchio traci typowy gorzki smak i staje się znacznie łagodniejsze.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 306
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1572
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 306
Składniki
Wymieszać mleko, jajka, mąkę, proszek do pieczenia i sól i odstawić na 20 minut. Podgrzać masło klarowane na mniejszej patelni i wlać ciasto na 1 grubszy naleśnik. Smażyć naleśnik na złoty kolor, a następnie odwróć. Rozłożyć małe kawałki gorgonzoli na gorącej powierzchni, zmniejszyć ogień i dokończyć smażenie naleśnika. Ser powinien z czasem rozpłynąć się po powierzchni. Przechowywać naleśniki w cieple i usmażyć pozostałe w ten sam sposób.
Radicchio oczyścić i przeciąć wzdłuż na pół, nastepnie połówki przeciąć wszerz na pół. Rozgrzać oliwę na patelni i podsmażyć radicchio, doprawić solą, pieprzem i odrobiną cukru. Kontynuować smażenie przez 1-2 minuty na umiarkowanym ogniu, aż sałata się rozpadnie, a liście nieco zmiękną. Uprażyć orzeszki pinii bez tłuszczu. Wymieszać miód z oliwą z oliwek i kremem balsamicznym, a następnie doprawić dużą ilością soku z cytryny. Zetrzeć skórkę z cytryny i odłożyć.
Naleśniki ułożyć na talerzach i ułożyć na środku radicchio. Skropić sosem winegret, posypać orzeszkami pinii, skórką z cytryny i świeżo startym chrzanem.
Przed podaniem można również udekorować natką pietruszki.