Do góry

Przekąski Przepis na:

Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem jabłkowym

Naleśniki z mąki gryczanej z nadzieniem jabłkowym

Autor:

Przepisów i artykułów: 27 Ocena: 548

Dodano:

Odsłon: 19701

Naleśniki na słodko w wersji bezglutenowej.

Składniki

  • ciasto:
  • 250g mąki gryczanej
  • 1 szklanka mleka
  • 1 szklanka wody
  • 2 jajka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • sól
  • dodatkowo: olej do smażenia
  • nadzienie:
  • 6-8 jabłek
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • opcjonalnie: syrop z agawy lub cukier
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Składniki na ciasto miksujemy. W razie potrzeby można dodać więcej wody czy mąki, jeśli ciasto było zbyt gęste lub za rzadkie.
    Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Smażymy na nim naleśniki na złoty kolor.

  2. Jabłka obieramy, kroimy drobniutko. Przekładamy do rondelka, dodając odrobinę wody na dno. Owoce dusimy na wolnym ogniu pod przykryciem, aż się rozpadną. Doprawiamy je cynamonem. Jeśli jabłka będą zbyt kwaśne możemy je dosłodzić syropem z agawy.

  3. Każdy naleśnik smarujemy duszonymi jabłkami. Składamy.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń