Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz fasolkę szparagową, ale znudziło już Ci się serwowanie jej w zasmażce z bułki tartej, poszukaj inspiracji w kuchniach świata. Być może zasmakuje Ci na przykład ognista fasolka po azjatycku zawinięta w paski chrupiącego boczku.
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116241
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7930
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2992
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1481
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1275
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116241
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 7930
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 2992
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1481
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1275
Składniki
Opłucz fasolkę szparagową i odetnij ze strączków ogonki. Wrzuć je do gotującej się, lekko osolonej wody. Ugotuj fasolę al dente (przez około 10 minut). Odcedź i przelej zimną wodą.
Połącz sos sojowy, miód i sok z limonki. Wymieszaj.
Umyj papryczkę chili, usuń z niej nasiona i posiekaj ją drobno. Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij prze praskę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Podsmaż krótko papryczkę, czosnek i imbir na oleju, na dość mocno rozgrzanej patelni. Po chwili wlej na patelnię sos, a gdy się zagotuje, dołóż osuszoną fasolę. Oprósz ją przyprawą 5 smaków. Smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z palnika.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim fasolkę w porcjach po 3-4 strączki owinięte paskami boczku (każdą porcję możesz spiąć wykałaczką). Wstaw do piekarnika na 10-15 minut – aż boczek się zarumieni. Fasolką podawaj gorącą, z porcją ryżu.