Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz fasolkę szparagową, ale znudziło już Ci się serwowanie jej w zasmażce z bułki tartej, poszukaj inspiracji w kuchniach świata. Być może zasmakuje Ci na przykład ognista fasolka po azjatycku zawinięta w paski chrupiącego boczku.
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110959
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 16
Smaki Grecji!
Odsłon: 40
Słodka Rzymianka to niezwykłe połączenie intensywnego smaku czekolady z delik...
Odsłon: 110959
Pierogi ruskie zrobione są z nadzieniem ziemniaczano - serowym doprawionym so...
Odsłon: 16
Smaki Grecji!
Odsłon: 40
Składniki
Opłucz fasolkę szparagową i odetnij ze strączków ogonki. Wrzuć je do gotującej się, lekko osolonej wody. Ugotuj fasolę al dente (przez około 10 minut). Odcedź i przelej zimną wodą.
Połącz sos sojowy, miód i sok z limonki. Wymieszaj.
Umyj papryczkę chili, usuń z niej nasiona i posiekaj ją drobno. Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij prze praskę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Podsmaż krótko papryczkę, czosnek i imbir na oleju, na dość mocno rozgrzanej patelni. Po chwili wlej na patelnię sos, a gdy się zagotuje, dołóż osuszoną fasolę. Oprósz ją przyprawą 5 smaków. Smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z palnika.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim fasolkę w porcjach po 3-4 strączki owinięte paskami boczku (każdą porcję możesz spiąć wykałaczką). Wstaw do piekarnika na 10-15 minut – aż boczek się zarumieni. Fasolką podawaj gorącą, z porcją ryżu.