Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli lubisz fasolkę szparagową, ale znudziło już Ci się serwowanie jej w zasmażce z bułki tartej, poszukaj inspiracji w kuchniach świata. Być może zasmakuje Ci na przykład ognista fasolka po azjatycku zawinięta w paski chrupiącego boczku.
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 99
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 181
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2293
W sezonie warto skorzystać i przygotować coś pysznego z cukinii. Poniżej pomy...
Odsłon: 99
Jest to bardzo apetyczna propozycja obiadu, która jeżeli wcześniej usmażymy w...
Odsłon: 181
...owsiane, najlepsze. Wystarczy dosłownie kilka chwil i mamy pyszne ciastec...
Odsłon: 2293
Składniki
Opłucz fasolkę szparagową i odetnij ze strączków ogonki. Wrzuć je do gotującej się, lekko osolonej wody. Ugotuj fasolę al dente (przez około 10 minut). Odcedź i przelej zimną wodą.
Połącz sos sojowy, miód i sok z limonki. Wymieszaj.
Umyj papryczkę chili, usuń z niej nasiona i posiekaj ją drobno. Obierz czosnek i imbir. Czosnek przeciśnij prze praskę, imbir zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Podsmaż krótko papryczkę, czosnek i imbir na oleju, na dość mocno rozgrzanej patelni. Po chwili wlej na patelnię sos, a gdy się zagotuje, dołóż osuszoną fasolę. Oprósz ją przyprawą 5 smaków. Smaż przez 2-3 minuty. Zdejmij patelnię z palnika.
Nagrzej piekarnik do 200°C. Blachę piekarnika wyłóż papierem do pieczenia. Ułóż na nim fasolkę w porcjach po 3-4 strączki owinięte paskami boczku (każdą porcję możesz spiąć wykałaczką). Wstaw do piekarnika na 10-15 minut – aż boczek się zarumieni. Fasolką podawaj gorącą, z porcją ryżu.