Do góry

Przekąski Przepis na:

Ogórki kiszone (małosolne) Stasi

Ogórki kiszone (małosolne) Stasi

Autor:

Przepisów i artykułów: 726 Ocena: 48539

Dodano:

Odsłon: 71088

Najlepiej zajada się je z kromką chleba posmarowaną masłem, albo domowym smalczykiem. Przyznam, ze wolę ze smalczykiem, ale podobno to niezdrowe, więc każdy musi zyski i straty rozważyć we własnym sumieniu. Moim zdaniem z umiarem można wszystko. :) Zmierzając do przepisu, powiem jeszcze tylko, żeby nie było niedomówień, że Stasia to moja mamunia i to zrobione według jej przepisu ogóreczki, jeśli się ewentualnie zdecydujecie, będziecie zajadać. Polecam!

Składniki

  • ogórki tyle, ile uzbieramy
  • garść kopru z kwiatem
  • sól (2 płaskie łyżki na 1 litr wody)
  • czosnek (2 ząbki na 1 kg ogórków)
  • mała piętka chleba
  • dodatkowo:
  • duży szklany słój lub gliniany garnek
  • talerzyk
  • ciężarek, najlepiej taki od wagi szalkowej
  • lniana ściereczka
  • gumka lub sznureczek do obwiązania słoja
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. W pierwszej kolejności gotujemy wodę z solą. Ilość wody zależy od ilości ogórków. Generalnie rzecz w tym, abyśmy mieli tyle wody, ile potrzeba do przykrycia ogórków.
    Jeśli już wiemy ile wody gotujemy, odmierzamy sól według proporcji, którą podałam powyżej i dodajemy do wody. Całość doprowadzamy do wrzenia, po czym odstawiamy do
    wystudzenia.
    W czasie, gdy woda nam stygnie, myjemy ogórki. Przygotowujemy koper i czosnek.
    Na dno gliniaka układamy opłukany koper, zwijając go na kształt wianka. Następnie układamy ogórki, dodajemy obrane ząbki czosnku (w całości). Jeżeli słona woda jest
    już zimna, zalewamy nią ogórki. Na wierzch dajemy piętkę chleba, którą nakrywamy talerzem (układmy go do góry dnem). Talerz dociskamy, stawiając na nim kilkukilowy ciężarek. Teraz słój lub garnek nakrywamy ściereczką i obwiązujemy sznureczkiem lub gumką. Ogórki odstawiamy w ciepłe miejsce, pamiętając jednak, aby nie stały w pełnym słońcu.

  2. Według mnie ogórki najlepiej smakują po tygodniu kiszenia, są wtedy jednocześnie lekko kwaskowe i słodkawe.
    Jeśli jest bardzo ciepło czasami próbuje je już po 5 dniach. Znam też takich, co po 3 dniach wyjadają półsłodkie ogórki, niestety ja się jeszcze do takich nie przekonałam.

    Co jeszcze?
    A tak! Teoretycznie można by jeszcze ułożyć koper na ogórkach, ale ja tego nie robię z dwóch powodów. Nie przepadam za nadmiernym zapachem kopru, po drugie
    jest mi łatwiej dostać się do ukiszonych ogórków :) Na zdjęciu głównym koper na wierzchu... zapomniałam dać na spód i musiałam jakoś wybrnąć. :)

  3. Jeżeli ogórki są ukiszone ze słoja usuwamy chleb, który przyspieszał kiszenie. Możemy także pozbyć się ciężarka i talerzyka.
    Ogórki zjadamy na bieżąco do obiadu, do chleba, albo same, ot tak na przekąskę. Czasami, jeśli trochę ogórków chcę przechować kilka dni dłużej, przekładam je do litrowych słoików, zaklewam wodą z kiszenia, zakręcam i wstawiam do lodówki. Utrzymają się spokojnie tydzień dłużej, może troszkę więcej. Zbyt dugo nie ma ich co trzymać, bo mogą stracić smak i jędrność.

    Smacznego.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (12)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

gochna55 18 czerwca 2016 Każdy ma swój sposób na "słoność" ogórków - ja jak GG0402 - solę na smak. Aby mieć już ogóreczki za 2-3 dni (takie lubimy) po umyciu obcinam im końcówki i też (jak GG0402)zalewam gorącą wodą. Dla smaku i jędrności dodaję miód, liście czarnej porzeczki i dębowe liście. Wodę od ogórków wykorzystuję do kiszenia czosnku - PYCHA.

4 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

GG0402 07 sierpnia 2015 O podaniu ilości soli Stasia zapomniała .... ja sól dozuję na smak - woda musi być dość słona ale nie tak by "wykręcało". I gdy chcę mieć szybko kiszone to zalewam od razu gorącą (bardzo ciepłą) wodą - robią się bardzo szybko.

27 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

embepe13 07 sierpnia 2015 Bardzo mało słone te ogóreczki, sól pozostała sekretem Stasi :)

61 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Bellajaga 07 sierpnia 2015 Nie wiem co jest grane w tegorocznych ogórasach, bo już drugi raz kisze i znowu mam puste w środku i zostaje mi tylko skórka.
Przed kiszeniem mocze ok.2 godziny w zimnej wodzie, a i tak nic nie pomaga!!
Odpowiedzi: 1 ▼

12 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

wink 07 sierpnia 2015 ja daję łyżkę stołową soli na litr... a ogóry zalewam gorącą wodą, to w upalne dni są gotowe po 1-2 dniach kiszenia!

56 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

bromal1 07 sierpnia 2015 A gdzie ilość soli? Tylko zmarnowała pani mój czas!

61 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

IBIZA71 06 sierpnia 2015 NIE PODAŁAŚ ILE TEJ SOLI,JAKIŚ BŁĄD ,NATOMIAST JEST DWA RAZY KOPER . Odpowiedzi: 1 ▼

65 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Futka 05 sierpnia 2015 Stasia wie co dobre! Pyszne ogóreczki :)

16 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń