Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po azjatycku są niesamowicie proste w przygotowaniu, choć wymagają wielu dość egzotycznych produktów – przypraw i sosów. Warto jednak przejść się do sklepu z żywnością orientalną, by przygotować samodzielnie tę właśnie przekąskę. Jak każde danie z tego rejonu świata, jest pikantne, wyraziste i aromatyczne. Z pewnością udrożni każdy zatkany nos i pozbędzie się wszystkich infekcji bakteryjnych gardła. Sprawdzi się szczególnie jako dodatek do grillowanych, tłustych mięs. Jeśli chcesz spróbować tego dania w nieco lżejszej opcji, użyj zwykłej słodkiej papryki z domieszką ostrej, a także zmniejsz ilość używanego imbiru.
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 881
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 152
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3089
Szybki i prosty w przygotowaniu torcik z bitą śmietaną i galaretką. Idealny n...
Odsłon: 881
Polecam. Duży tort o wyrazistym smaku. Pasuje na każdą okazję.
Odsłon: 152
Smaczna i prosta sałatka do pracy lub inną okazję.
Odsłon: 3089
Składniki
Ogórki obierz i przekrój wzdłuż i wszerz na połowy, tworząc z każdego 4 części. Posyp je równomiernie solą i odłóż na ok. 30 minut na sitku. Odcedź je i lekko odciśnij. Przełóż do miski.
Szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-4 cm. Cebulę posiekaj na cienkie piórka. Przenieś je do ogórków.
Warzywa posyp wszystkimi przyprawami i polej sosem rybnym. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ułóż ogórki w misce sałatkowej, posyp szczypiorkiem i cebulką. Podawaj po schłodzeniu jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.