Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ogórki po azjatycku są niesamowicie proste w przygotowaniu, choć wymagają wielu dość egzotycznych produktów – przypraw i sosów. Warto jednak przejść się do sklepu z żywnością orientalną, by przygotować samodzielnie tę właśnie przekąskę. Jak każde danie z tego rejonu świata, jest pikantne, wyraziste i aromatyczne. Z pewnością udrożni każdy zatkany nos i pozbędzie się wszystkich infekcji bakteryjnych gardła. Sprawdzi się szczególnie jako dodatek do grillowanych, tłustych mięs. Jeśli chcesz spróbować tego dania w nieco lżejszej opcji, użyj zwykłej słodkiej papryki z domieszką ostrej, a także zmniejsz ilość używanego imbiru.
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2899
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 110
Prościutki, szybki malinowy sernik na zimno przygotowałam z myślą o majówce i...
Odsłon: 52
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 54
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 2899
Zestaw na chłodne dni - książka, kocyk i herbatka. To jest przepis na herbat...
Odsłon: 114
Składniki
Ogórki obierz i przekrój wzdłuż i wszerz na połowy, tworząc z każdego 4 części. Posyp je równomiernie solą i odłóż na ok. 30 minut na sitku. Odcedź je i lekko odciśnij. Przełóż do miski.
Szczypiorek pokrój na kawałki o długości 1-4 cm. Cebulę posiekaj na cienkie piórka. Przenieś je do ogórków.
Warzywa posyp wszystkimi przyprawami i polej sosem rybnym. Dobrze wymieszaj i odstaw na ok. 30 minut do lodówki.
Po tym czasie ułóż ogórki w misce sałatkowej, posyp szczypiorkiem i cebulką. Podawaj po schłodzeniu jako dodatek do obiadu czy samodzielną przekąskę.
Resztki przechowuj w lodówce, w szczelnie zamkniętym pojemniku lub słoiku.