Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Onigirazu to danie przypominające wszystkim nam znaną kanapkę. Zamiast pieczywa, używa się jednak ryż oraz nori. Doskonale nadaje się na pożywne śniadanie, ale także możemy zawinąć je w folię spożywczą i zabrać jako przekąskę do pracy czy też szkoły. Z podanej ilości składników wychodzi ok. 10-12 sztuk onigirazu.
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 167
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 112
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1793
Moim zdaniem połączenie ziemniaków z mięsem jest super połączeniem. Zapraszam...
Odsłon: 167
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 212
Brukiew jest idealna dla osób dbających o kondycję skóry, włosów i paznokci....
Odsłon: 151
Włoski smakołyki, a smaki w sumie polskie.
Odsłon: 112
Przepis na puszyste naleśniki ze słodkim farszem z orzechów i rodzynek polane...
Odsłon: 1793
Składniki
Gotowanie ryżu: 1. Odmierzamy 2 szklanki ryżu sushi i przepłukujemy go przy pomocy durszlaka pod bieżącą wodą ok. 10 razy. 2. Wypłukany ryż przekładamy do małego garnka z podwójnym dnem i zalewamy dwoma szklankami zimnej wody. Pozostawiamy tak na 10 minut pod przykryciem. 3. Następnie włączamy ryż na najmniejszym palniku i ustawiamy maksymalny płomień. Po ok 5-6 minutach, gdy woda zacznie się gotować, zmniejszamy ogień na minimalny i gotujemy kolejne 13-14 minut. Nie mieszamy ryżu. 4. Po tym czasie wyłączamy ryż i zalewamy go wcześniej przygotowaną zalewą i wszystko razem mieszamy. Aby otrzymać zalewę mieszamy 5 łyżek octu ryżowego, łyżeczkę soli oraz łyżeczkę cukru. 5. Tak przygotowany ryż zostawiamy pod przykryciem do wystygnięcia.
Przygotowanie farszu: Do wnętrza Onigirazu możemy dodać dowolne ulubione dodatki np. wędlinę, sałatę, ser żółty, omlet, krewetki, łososia, kurczaka itp. Ja polecam wersję a'la tradycyjna polska kanapka. Jajko mieszam wraz z odrobiną soli oraz pokrojonego szczypiorku i smażę mały omlet. Następnie omlet, salami oraz ser żółty kroję w prostokąty które będą stanowić 1/3 lub 1/4 powierzchni glonu, który użyję do zwinięcia przekąski.
Łączenie składników: 1. Glon nori przecinam na pół tak aby otrzymać 2 prostokąty. 2. Na jego wnętrze, nakładam zwilżoną dłonią ugotowany ryż ( pozostawiam nieco wolnego miejsca na krawędziach). 3. Na krańcu powstałego prostokąta układam kolejno farsz: - łyżka serka śmietankowego do kanapek -omlet -salami -odrobina roszponki -ser żółty Starajmy się nie nakładać zbyt dużo dodatków, ponieważ im grusza będzie ich warstwa tym trudniej będzie nam zwinąć wszystko w rolkę.
Na końcu zwijamy prostokąt w rolkę i lekko ściskamy tak aby całość delikatnie się skleiła. Onigirazu jest gotowe do zjedzenia. Życzę smacznego :)