Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Jeśli znudziły ci się tradycyjne śledzie w occie lub śmietanie, przedstawiamy nasz nowatorski przepis na opiekane śledzie marynowane. Śledzie najpierw panieruje się w jajku i mące, następnie smaży, aby stały się chrupiące, po czym marynuje w aromatycznej zalewie bogatej w zioła, czosnek i płatki papryki. Śledzie najlepiej smakują na drugi lub trzeci dzień, gdy całkowicie przejdą smakiem marynaty.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6980
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5288
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2445
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6980
Polecam.
Odsłon: 129
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5288
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2445
Składniki
Filety śledziowe opłucz, osusz i przekrój na pół. Do jednej miski wbij jajka i roztrzep, do drugiej wsyp mąkę. Śledzie obtocz w mące, następnie przełóż do roztrzepanych jajek i jeszcze raz obtocz w mące. Na dużej patelni rozgrzej olej i usmaż filety z obydwu stron na złoty kolor, po czym odłóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym.
Przygotuj marynatę. Do dużego garnka wlej wodę, ocet, wsyp sól, cukier oraz dodaj koncentrat pomidorowy, sos chili i przyprawy. Zagotuj zalewę i odstaw do przestudzenia. W międzyczasie obierz cebulę i czosnek, z papryczek wytnij gniazda nasienne i błonki. Cebulę, czosnek, papryczkę i suszone pomidory posiekaj w drobniutką kostkę i wraz z olejem z suszonych pomidorów przełóż do marynaty, zamieszaj.
Usmażone śledzie ułóż w szklanym naczyniu do przechowywania żywności, zalej marynatą i zamknij pokrywą. Możesz użyć także litrowych słoików, a potem mocno je zakręcić. Śledzie w marynacie włóż do lodówki najlepiej na dobę, a po tym czasie przełóż na półmisek i serwuj.