Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki to pyszne, puszyste krążki z ciasta serowego, smażone na głębokim oleju i najczęściej posypane cukrem pudrem.
miska, stolnica , szklanka, kieliszek, łyżka .
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 735
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 55
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 107
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 135
Rosół z kaszą jęczmienną to świetna alternatywa dla tradycyjnego polskiego pr...
Odsłon: 735
Mieszanka przypraw baharati jest nieodzownym dodatkiem do mięsa mielonego, (w...
Odsłon: 55
Ekspresowa przekąska pełna smaku.
Odsłon: 107
Jest potrawą turecką. Mielone z mieszanką przypraw są wyśmienite. Smakują i p...
Odsłon: 135
Składniki
1. Przygotowanie ciasta: W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W osobnej miseczce wymieszaj sodę z octem (spieni się) i dodaj do masy serowej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając miękkie, elastyczne ciasto. Nie przesadzaj z ilością mąki, by oponki nie były twarde.
Formowanie oponek: Rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj krążki, a w środku każdego z nich zrób mały otwór (np. kieliszkiem lub nakrętką). Powstałe „środki” możesz usmażyć jako mini pączki.
Smażenie: Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku (temperatura ok. 175°C). Wrzuć kawałek ciasta – jeśli wypływa i rumieni się, olej jest gotowy. Smaż oponki partiami, obracając je, aż będą złociste z obu stron (ok. 2–3 minuty na stronę).
Odsączenie: Wyjmij oponki łyżką cedzakową i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podanie: Posyp oponki cukrem pudrem, lukrem lub podaj z dżemem.