Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Oponki to pyszne, puszyste krążki z ciasta serowego, smażone na głębokim oleju i najczęściej posypane cukrem pudrem.
miska, stolnica , szklanka, kieliszek, łyżka .
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15895
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Ciasto piernikowe z orzechowym kremem to prawdziwa pychotka bożonarodzeniowa,...
Odsłon: 14034
Pieczenie, zdobienie pierniczków to cudowna zabawa dla dzieci i dorosłych. Z...
Odsłon: 1616
Szybka i pyszna sałatka na każdą okazję.
Odsłon: 15895
Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...
Odsłon: 6421
Składniki
1. Przygotowanie ciasta: W dużej misce umieść twaróg, jajka, cukier i szczyptę soli. Wymieszaj do uzyskania jednolitej masy. W osobnej miseczce wymieszaj sodę z octem (spieni się) i dodaj do masy serowej. Następnie stopniowo dodawaj mąkę, wyrabiając miękkie, elastyczne ciasto. Nie przesadzaj z ilością mąki, by oponki nie były twarde.
Formowanie oponek: Rozwałkuj ciasto na stolnicy oprószonej mąką na grubość ok. 1 cm. Szklanką wycinaj krążki, a w środku każdego z nich zrób mały otwór (np. kieliszkiem lub nakrętką). Powstałe „środki” możesz usmażyć jako mini pączki.
Smażenie: Rozgrzej olej w głębokiej patelni lub garnku (temperatura ok. 175°C). Wrzuć kawałek ciasta – jeśli wypływa i rumieni się, olej jest gotowy. Smaż oponki partiami, obracając je, aż będą złociste z obu stron (ok. 2–3 minuty na stronę).
Odsączenie: Wyjmij oponki łyżką cedzakową i połóż na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
Podanie: Posyp oponki cukrem pudrem, lukrem lub podaj z dżemem.