Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Świąteczna potrawa.
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 324
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1203
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1263
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13406
Świąteczny makowiec na kruchym spodzie, z polewą czekoladową. Przepyszne bożo...
Odsłon: 324
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 1203
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 1263
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożo...
Odsłon: 13406
Składniki
1 Mięso opłucz, ponacinaj tak, aby powstał duży, płaski płat, lekko ugnieć, oprósz solą i pieprzem. Przyprawy wymieszaj z suszonymi owocami, pokrojonym jabłkiem, bułką tartą, jajkiem i skórką otartą z 1 pomarańczy. Farsz rozsmaruj na mięsie, zwiń roladę. Pospinaj wykałaczkami. Mięso posmaruj olejem. Ułóż w brytfance. Piecz około 90 minut w temperaturze 190°C. W trakcie polewaj wodą i wytwarzającym się sosem. 2 Dżem podgrzej, przetrzyj przez sito. Wymieszaj z miodem i 2 łyżkami soku z pomarańczy. Na 20 min przed końcem pieczenia 1/3 posmaruj mięso. Drugą pomarańczę sparz, pokrój w cieniutkie półplasterki. Na 10 min przed końcem pieczenia mięso wyjmij, posmaruj 1/2 dżemu z miodem, przykryj półplasterkami pomarańczy (jak rybią łuską), posmaruj resztą dżemu. Wstaw do piekarnika, dopiecz. Gotową pieczeń przełóż na półmisek. Wywar przecedź. Rozprowadź sokiem z pomarańczy, dodaj fileciki wycięte z pomarańczy z otartą skórką. Gotuj 5 min. Dolej likier zagęść zasmażką błyskawiczną. Sos podaj do pieczeni.