Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Na tłusty czwartej proponujemy pyszne pączki z mniejszą liczbą kalorii! Odchudzone pączki pieczemy w piekarniku zamiast smażyć na głębokim oleju. Smakują równie dobrze jak te tradycyjne. Smacznego! Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl
• Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem
• Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak przez około 15 minut, w trakcie mieszania dwa razy zatrzymujemy mikser i mąkę z dna misy zgarniamy za pomocą szpatułki. Ciasto wychodzi dość lepkie, ale właśnie takie ma być
• Ciasto można również wyrabiać ręcznie
• Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia
• Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, w trakcie stolnice podsypujemy mąką
• Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na duży placek z którego wycinamy krążki o średnicy 8-10cm
• Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę marmolady, a następnie składamy ciasto do środka i formujemy kulki
• Uformowane pączki przekładamy do papilotek i układamy na blachę do pieczenia
• Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut
• Pączki z wierzchu smarujemy mlekiem
• Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, a 5 minut przed końcem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni
• Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Pyszne, pieczone mięsko. Wykonanie - Babcia i Spółka. :)
Odsłon: 16839
Już jakiś czas temu widziałam jak w sieci krążą przepisy na pączki ale nie sm...
Odsłon: 1546
Bardzo łatwy i szybki przepis na przepyszny chleb pieczony w rękawie do piecz...
Odsłon: 4072
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 95
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 64
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 30
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 163
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 37
Deser inspirowany Bananoffee pie. Banany, mleko skondensowane, bita śmietana...
Odsłon: 95
Dzisiaj chciałam podzielić się z Wami pyszną karkówką pieczoną w soli, bez pr...
Odsłon: 64
Uwielbiam połączenie szpinaku z pomidorami suszonym. W roladce z kurczaka two...
Odsłon: 30
Szybkie i smaczne ciasto z miętą i czekoladą lekko orzeźwiające i pachnące mi...
Odsłon: 163
Tortilla z falafelem to danie kuchni arabskiej, które możesz przygotować w pr...
Odsłon: 37
Składniki
• Mąkę mieszamy z drożdżami i cukrem • Wszystkie składniki na ciasto przekładamy do misy miksera i wyrabiamy za pomocą mieszadła typu hak przez około 15 minut, w trakcie mieszania dwa razy zatrzymujemy mikser i mąkę z dna misy zgarniamy za pomocą szpatułki. Ciasto wychodzi dość lepkie, ale właśnie takie ma być • Ciasto można również wyrabiać ręcznie • Ciasto odstawiamy na godzinę do wyrośnięcia • Po tym czasie ciasto wyrabiamy przez kilka minut ręcznie, w trakcie stolnice podsypujemy mąką
• Tak wyrobione ciasto rozwałkowujemy na duży placek z którego wycinamy krążki o średnicy 8-10cm • Na środek każdego krążka kładziemy łyżeczkę marmolady, a następnie składamy ciasto do środka i formujemy kulki • Uformowane pączki przekładamy do papilotek i układamy na blachę do pieczenia • Odstawiamy do wyrośnięcia na 30 minut • Pączki z wierzchu smarujemy mlekiem • Pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez 15 minut, a 5 minut przed końcem zmniejszamy temperaturę do 170 stopni • Po upieczeniu posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem
Przepisy Przekąski
Przekąski
Sadzone jajka zapiekane w ziemniakach
Przekąski
Szaszłyki z wątróbek drobiowych z indyka
Przekąski
Carpaccio z buraka
Przekąski
Ciasto pierogowe z blachy według Ewy Wachowicz
Sadzone jajka zapiekane w ziemniakach
Zaserwowałam moim domownikom jajka sadzone trochę w innej wersji, bo zapiekan...
Odsłon: 6
Szaszłyki z wątróbek drobiowych z indyka
Moje szaszłyki nieco inne , nie z kiełbasą nie z mięsem lecz z wątróbką drobi...
Odsłon: 45