Przekąski Przepis na:
Przepisów i artykułów: 91 Ocena: 1741
Dodano: 17.01.2014
Odsłon: 12359
> 6 os. | 60 min | łatwe | tanie |
Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę. Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienkie paluszki (wałeczki muszą być jak najcieńsze, gdyż urosną podczas pieczenia). Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.
Drożdżowe paluchy świetnie smakują zarówno same, jak i z różnorodnymi dipami.
Smacznego!
Na skróty
Komentarze do przepisu (3)

gogonek 26 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Właśnie zaczęłam je robić, więc będą na śniadanko.1 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 24 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
Super palichy, ale do cholery mowcie po polsku!!!0 Kto głosował? | Odpowiedz

Konto usunięte 20 stycznia 2014Zgłoś do usunięcia
ekstra do pochrupania !!!1 Kto głosował? | Odpowiedz