Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma dobrej imprezy bez pysznych przekąsek. Jedną z najpopularniejszych są paluszki. Zamiast kupować gotowe w markecie warto poświęcić czas i przygotować własne, które są równie apetyczne oraz chrupiące.
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 102
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 739
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 825
Polecam.
Odsłon: 573
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 474
Pyszne ekspresowe danie na upalny dzień, marynowane śledzie w zalewie octowej...
Odsłon: 102
Pyszne danie obiadowe które przygotujesz na dwa dni. Kapusta z koperkiem, mię...
Odsłon: 739
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 825
Polecam.
Odsłon: 573
Na piknik nie musi być zaraz cała blacha ciasta. Mogą być takie ciasteczka....
Odsłon: 474
Składniki
Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę. Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienkie paluszki (wałeczki muszą być jak najcieńsze, gdyż urosną podczas pieczenia). Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.
Drożdżowe paluchy świetnie smakują zarówno same, jak i z różnorodnymi dipami. Smacznego!