Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Nie ma dobrej imprezy bez pysznych przekąsek. Jedną z najpopularniejszych są paluszki. Zamiast kupować gotowe w markecie warto poświęcić czas i przygotować własne, które są równie apetyczne oraz chrupiące.
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 141
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 207
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9230
Dzień dobry dziś do zaproponowania mam dla was przepyszną szynkę na kanapki,...
Odsłon: 141
Burrito to pyszna propozycja na obiad lub ciepłą kolację. Idealna, kiedy brak...
Odsłon: 207
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9230
Składniki
Drożdże zalewamy ciepłym (nie gorącym!) mlekiem i dodajemy cukier. Mieszamy wszystkie składniki i odstawiamy na chwilę. Po ok. 15-20 min. do zaczynu dodajemy jajko, oliwę z oliwek, sól. Ciasto wyrabiamy do momentu, aż będzie elastyczne. Musimy pamiętać, aby było miękkie, więc mąkę podsypujemy bardzo ostrożnie. Wyrobione ciasto odstawiamy pod przykryciem na ok. 30 minut do wyrośnięcia.
Po upływie pół godziny ciasto ponownie wyrabiamy i formujemy z niego bardzo cienkie paluszki (wałeczki muszą być jak najcieńsze, gdyż urosną podczas pieczenia). Z wierzchu smarujemy je oliwą albo białkiem i posypujemy wybranym dodatkiem. Wsadzamy blaszkę do piekarnika nagrzanego do 220° na około 5 minut.
Drożdżowe paluchy świetnie smakują zarówno same, jak i z różnorodnymi dipami. Smacznego!