Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy drożdżowe to podłużne bułeczki na świeżych drożdżach. Są mięciutkie, puszyste i delikatne. Mają lekko słodki posmak, bo do ciasta dodaje się cukier, ale nie są to typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków. Najlepiej smakują lekko ciepłe. Będą idealne na śniadanie lub kolację do kubka mleka czy kakao.
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam do nich cukier i dolałam ciepłą (letnią) wodę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut. Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Białko przełożyłam do oddzielnej miseczki i pozostawiłam do posmarowania wierzchu bułeczek. Na koniec do miski dolałam drożdże rozprowadzone wodą. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Miksowałam je kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce i nakryłam je ściereczką. Ciasto odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę do przestygnięcia. Bułeczki są najlepsze lekko ciepłe. Można je jeść same lub wykorzystać do kanapek czy hot dogów.
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 1583
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 5158
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 387
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 112
Dziennikarka Anna Popek przyznała kiedyś w wywiadzie, że sekretem jej urody j...
Odsłon: 1583
Przygotowanie pysznego ciasta wcale nie musi rujnować domowego budżetu. Coś s...
Odsłon: 5158
Są to krokiety z farszem zrobionym z mrożonej mieszanki warzywnej do dań chiń...
Odsłon: 387
Dziś mam dla Was propozycję na szybki i smaczny obiad. Makaron w sosie zawsze...
Odsłon: 112
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam do nich cukier i dolałam ciepłą (letnią) wodę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut. Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Białko przełożyłam do oddzielnej miseczki i pozostawiłam do posmarowania wierzchu bułeczek. Na koniec do miski dolałam drożdże rozprowadzone wodą. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Miksowałam je kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce i nakryłam je ściereczką. Ciasto odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę do przestygnięcia. Bułeczki są najlepsze lekko ciepłe. Można je jeść same lub wykorzystać do kanapek czy hot dogów.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Muffiny z cukinią
Przekąski
Tarta ze szparagami
Przekąski
Dietetyczne placuszki bez cukru
Przekąski
Bułeczki z ciasta francuskiego z borówkami.
Muffiny z cukinią
Muffiny z cukinią to obłędna przekąska, którą przygotujesz do szkoły, pracy l...
Odsłon: 15
Tarta ze szparagami
Bardzo prosta i szybka do przygotowania tarta na cieście francuskim. Polecam,...
Odsłon: 57