Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paluchy drożdżowe to podłużne bułeczki na świeżych drożdżach. Są mięciutkie, puszyste i delikatne. Mają lekko słodki posmak, bo do ciasta dodaje się cukier, ale nie są to typowe bułki słodkie czyli drożdżówki. To raczej bułeczki, które przypominają bułki do hot dogów lub hamburgerów. Nadają się do kanapek, zwłaszcza tych na słodko, lub do jedzenia na sucho, bez żadnych dodatków. Najlepiej smakują lekko ciepłe. Będą idealne na śniadanie lub kolację do kubka mleka czy kakao.
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam do nich cukier i dolałam ciepłą (letnią) wodę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut. Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Białko przełożyłam do oddzielnej miseczki i pozostawiłam do posmarowania wierzchu bułeczek. Na koniec do miski dolałam drożdże rozprowadzone wodą. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Miksowałam je kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce i nakryłam je ściereczką. Ciasto odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę do przestygnięcia. Bułeczki są najlepsze lekko ciepłe. Można je jeść same lub wykorzystać do kanapek czy hot dogów.
Aromatyczny kurczak z kminkiem.
Odsłon: 828
Tak pierwszy raz dodałam kminek do buraczków z ciekawości smaku.Powiem wyszły...
Odsłon: 242
Paski z piersi kurczaka smażone z mieszanką warzyw chińskich z sosem sojowym...
Odsłon: 12392
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna konie...
Odsłon: 20
Krokiety z mięsem idealnie sprawdzą się do barszczu czerwonego lub ulubionego...
Odsłon: 1431
Paski z piersi kurczaka smażone z mieszanką warzyw chińskich z sosem sojowym...
Odsłon: 12392
Jeśli masz ochotę na kuchenne eksperymenty, pizza ze szparagami powinna konie...
Odsłon: 20
Krokiety z mięsem idealnie sprawdzą się do barszczu czerwonego lub ulubionego...
Odsłon: 1431
Składniki
Drożdże wkruszyłam do miseczki. Wsypałam do nich cukier i dolałam ciepłą (letnią) wodę. Wszystko dokładnie wymieszałam i odstawiłam na kilkanaście minut. Mąkę pszenną tortową przesiałam do miski miksera. Dosypałam sól. Dolałam olej. Wbiłam jedno całe jajko i jedno żółtko. Białko przełożyłam do oddzielnej miseczki i pozostawiłam do posmarowania wierzchu bułeczek. Na koniec do miski dolałam drożdże rozprowadzone wodą. Mikserem z hakami zaczęłam wyrabiać ciasto. Miksowałam je kilka minut, aż zaczęło ładnie odchodzić od ścian miski. Wyrobione ciasto pozostawiłam w misce i nakryłam je ściereczką. Ciasto odstawiłam na około godzinę do wyrośnięcia. Po tym czasie przełożyłam je na stolnicę lekko podsypaną mąką i podzieliłam na osiem równych kawałków. Każdy kawałek ciasta rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach ok. 10x15cm. Obydwa krótsze końce ciasta zwijałam w rulonik do środka ciasta. Następnie całą bułkę trochę kulałam, jednocześnie formując końcówki bułki. Uformowane paluchy przekładałam na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Uformowane bułki posmarowałam białkiem roztrzepanym z łyżką zimnej wody i wstawiłam do ciepłego piekarnika i piekłam je ok. 15 minut do zrumienienia w temperaturze 180 stopni. Po upieczeniu wyjęłam paluchy z piekarnika i przełożyłam na metalową kratkę do przestygnięcia. Bułeczki są najlepsze lekko ciepłe. Można je jeść same lub wykorzystać do kanapek czy hot dogów.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Młoda kapusta z pieczarkami
Przekąski
Imprezowe siekacze drobioe
Przekąski
Szaszłyki z faszerowanej papryki
Przekąski
Kulki ziemniaczane z serem mozzarella
Młoda kapusta z pieczarkami
Aromatyczna młoda kapusta z dodatkiem pieczarek to doskonała propozycja na le...
Odsłon: 324
Imprezowe siekacze drobioe
Moje dzisiejsze imprezowe siekacze drobiowe to nic innego jak kotleciki drobi...
Odsłon: 270