Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pycha paluchy drożdżowe z serem i boczkiem.
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 807
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 39
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 331
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 128
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 807
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 39
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 331
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 128
Składniki
Masło roztop i odstaw na bok, do przestygnięcia. Mąkę przesiej do miski przez sitko, zrób dołek i wrzuć świeże rozkruszone drożdże. Wsyp cukier na drożdże, następnie wlej ciepłe, ale nie gorące mleko. Miskę przykryj ściereczką i odstaw na 10-15 min. żeby drożdże zaczęły pracować. Wbij jajka, wsyp sól, dodaj roztopione letnie masło. Wszystko wymieszaj i wyrób gładkie ciasto, ręcznie lub przy pomocy miksera. Ciasto ma być elastyczne i odchodzić od ręki, misy miksera. Przykryj miskę z ciastem ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 1 godz, do podwojenia objętości. Przecier pomidorowy wymieszaj z olejem i wodą, wsyp zioła prowansalskie i przyprawę do pizzy, lub użyj swoich ulubionych przypraw. Przeciśnij przez praskę czosnek i całość dokładnie wymieszaj, odstaw na bok. Ser jeśli używasz w kawałku zetrzyj na tarce, ja akurat miałam ser tarty. Boczek użyłam wędzony surowy, pokrój go dość drobno. Wyrośnięte ciasto wyłóż na blat podsypany delikatnie mąką, następnie rozwałkuj je na duży prostokąt, u mnie wielkości maty silikonowej. Ciasto przesmaruj po całości sosem, rozsyp ser i boczek, przyklep dłonią do ciasta. Zarzuć jeden koniec ciasta na drugi i krój w paseczki szerokości 1,5 – 2 cm, skręcaj je spiralnie i wykładaj na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Układaj w niedużych odstępach, ponieważ paluchy jeszcze trochę się napuszą. Tak przygotowane paluchy posmaruj pędzelkiem roztrzepanym jajkiem i posyp ulubionym ziarnem. Wrzuć blaszkę do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz 15-20 min. bez termoobiegu, góra – dół, do zarumienienia. Smacznego!!!