Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych? Mamy dla Ciebie idealną propozycję - paluchy serowe! Kruche z zewnątrz, a miękkie w środku, z aromatycznym nadzieniem serowo-pomidorowym, stanowią doskonałą alternatywę dla gotowych przekąsek ze sklepu. Przygotowanie paluchów serowych jest banalnie proste, a sam przepis wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę, filmowy wieczór lub piknik.
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 216
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 210
Żeberka do obiadu przygotowane w pysznej musztardowo - miodowej marynacie. Że...
Odsłon: 98
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 216
Zachciało mi się po śniadaniu zjeść coś co jest związane z owocami. Po krótk...
Odsłon: 210
Składniki
Najpierw przygotuj rozczyn. Podgrzej wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkrusz do niej drożdże, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Zamieszaj i odstaw w ciepłe, suche miejsce na 15 minut. Teraz wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól. Przelej wyrośnięty rozczyn i całość wyrabiaj przez chwilę, a potem dolej oliwę. Wyrabiaj ciasto około 15 minut. Zakryj ściereczką i poczekaj około półtorej godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Przygotuj sos, mieszając ketchup z koncentratem. Dopraw połową bazylii i oregano, posól i popieprz. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkuj je na prostokąt. Na połowie placka rozsmaruj przygotowany sos i posyp serem. Całość dopraw bazylią i oregano. Przykryj drugą połową ciasta i pokrój na równej szerokości paski. Zawiń każdego palucha i układaj jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo rozsmaruj na wierzchu oliwę.
Piecz paluchy serowe w temperaturze 230 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 12-15 minut. Podawaj ciepłe z wybranym sosem (np. czosnkowym).