Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szukasz pomysłu na pyszną i szybką przekąskę, która zachwyci zarówno dzieci, jak i dorosłych? Mamy dla Ciebie idealną propozycję - paluchy serowe! Kruche z zewnątrz, a miękkie w środku, z aromatycznym nadzieniem serowo-pomidorowym, stanowią doskonałą alternatywę dla gotowych przekąsek ze sklepu. Przygotowanie paluchów serowych jest banalnie proste, a sam przepis wymaga zaledwie kilku podstawowych składników. Doskonale sprawdzą się jako przekąska na imprezę, filmowy wieczór lub piknik.
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4727
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418513
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4727
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418513
Składniki
Najpierw przygotuj rozczyn. Podgrzej wodę, aby była ciepła, ale nie gorąca. Wkrusz do niej drożdże, dodaj cukier i 1 łyżkę mąki. Zamieszaj i odstaw w ciepłe, suche miejsce na 15 minut. Teraz wsyp mąkę do dużej miski, dodaj sól. Przelej wyrośnięty rozczyn i całość wyrabiaj przez chwilę, a potem dolej oliwę. Wyrabiaj ciasto około 15 minut. Zakryj ściereczką i poczekaj około półtorej godziny. Ciasto powinno zwiększyć swoją objętość.
Przygotuj sos, mieszając ketchup z koncentratem. Dopraw połową bazylii i oregano, posól i popieprz. Kiedy ciasto zwiększy swoją objętość, rozwałkuj je na prostokąt. Na połowie placka rozsmaruj przygotowany sos i posyp serem. Całość dopraw bazylią i oregano. Przykryj drugą połową ciasta i pokrój na równej szerokości paski. Zawiń każdego palucha i układaj jeden obok drugiego na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Dodatkowo rozsmaruj na wierzchu oliwę.
Piecz paluchy serowe w temperaturze 230 stopni Celsjusza bez termoobiegu przez około 12-15 minut. Podawaj ciepłe z wybranym sosem (np. czosnkowym).