Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 10-01-2015
.
Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mąką. Zalewamy ciepłą przegotowana wodą. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (powinno wystarczyć 15-20 min). Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż stanie się bardzo plastyczne i zacznie ładnie odchodzić od dłoni. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczka do wyrośnięcia.
Gdy cisto podwoi swoją objętość dzielimy je na 4 części a każdą z nich jeszcze na 6-8 części.
Z każdej części przygotowujemy bardzo cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach.
Wałeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy solą i ziołami. Ja użyłam rozmarynu
i kminku ale doskonale sprawdzi się również sezam, mak, siemię lniane czy czarnuszka.
Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące. Uważamy żeby ich nie spiec za bardzo - mają być złote.
Paluszki wychodzą chrupiące na zewnątrz i przyjemnie mięciutkie w środku. Są doskonałą przekąską.
paluszki lizac...powiem prawde,ze desery i ciasta to nie moja specialnosc i n...
Odsłon: 5267
Banalnie prosta, bardzo szybka i przepyszna młoda kapusta z kminkiem. Ten kt...
Odsłon: 3118
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 5540
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 447
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 145
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 201
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 25
Bardzo smaczne, marynowane w zalewie octowej, plasterki z ogórków, smakują ja...
Odsłon: 5540
Sałatka Waldorf czyli klasyka kuchni amerykańskiej. Nazwa pochodzi od hotelu...
Odsłon: 447
Królowa pomidorowa. Dzieciaki ją uwielbiają. Dziś szybka wersja. Jeśli zosta...
Odsłon: 145
Litewskie cepeliny to danie bardzo podobne do doskonale znanych na wschodzie...
Odsłon: 201
Pyszna i orzeźwiająca sałatka owocowa z orzechami i płatkami migdałów .Ideal...
Odsłon: 25
Składniki
Drożdże kruszymy, posypujemy cukrem i mąką. Zalewamy ciepłą przegotowana wodą. Rozczyn odstawiamy do wyrośnięcia (powinno wystarczyć 15-20 min). Do pozostałej mąki dodajemy sól, olej i podrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto aż stanie się bardzo plastyczne i zacznie ładnie odchodzić od dłoni. Odstawiamy w misce przykrytej ściereczka do wyrośnięcia. Gdy cisto podwoi swoją objętość dzielimy je na 4 części a każdą z nich jeszcze na 6-8 części. Z każdej części przygotowujemy bardzo cienkie długie wałeczki i układamy je na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia w 2-3 cm odstępach. Wałeczki smarujemy rozkłóconym jajkiem i posypujemy solą i ziołami. Ja użyłam rozmarynu i kminku ale doskonale sprawdzi się również sezam, mak, siemię lniane czy czarnuszka. Pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C do momentu aż paluszki będą rumiane i chrupiące. Uważamy żeby ich nie spiec za bardzo - mają być złote. Paluszki wychodzą chrupiące na zewnątrz i przyjemnie mięciutkie w środku. Są doskonałą przekąską.
Przepisy Przekąski
Przekąski
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Przekąski
Paszteciki z farszem z kiełbasy
Przekąski
smażone krewetki
Przekąski
Sałatka z gruszek i papryki
Placki ziemniaczane z młodych ziemniaków
Lubicie placki ziemniaczane ? mam dla was dziś niespotykane nigdzie ponieważ...
Odsłon: 28
Paszteciki z farszem z kiełbasy
Wbrew pozorom połączenie kiełbasy i żurawiny daje doskonałe efekty. Przygotuj...
Odsłon: 108