Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wersja ta, na paprykarza a'la szczecińskiego jest napewno znacznie zdrowsza i smaczniejsza niż kupna. Jest prostym, szybkim, smacznym i sycącym przepisem, który nie ma sobie równych w starciu ze sklepowymi wersjami.
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 611
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12255
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13505
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2754
Gołąbki, które robiła nasza babcia i mama, czyli tradycyjne z mięsem mielonym...
Odsłon: 611
Zapiekana karkówka w sosie cebulowym to danie, które łączy mięso z delikatnym...
Odsłon: 12255
Krótko mówiąc jest to pieróg biłgorajski. Pyszny i zdrowy. Polecam.
Odsłon: 13505
W kotletach mielonych wszystko można przemycić. Np zdrowe płatki jaglane a m...
Odsłon: 2754
Składniki
Obieramy z ości ryby wędzone (np. makrelę) i parowane (np. mintaj, morszczuk). Na rozgrzanym oleju podsmażamy cebulę, marchewkę poszatkowaną na dużych oczkach tarki z dodatkiem przecieru. Przecier nam lekko ściemnieje. To jest normalne. Następnie gotujemy ryż w stosunku 1:2 (1 część ryżu i 2 części wody). Rybę z marchewką, cebulą i przecierem mielimy na sitku 6 mm i po dodaniu przypraw i ugotowanego al'dente ryżu, mieszamy. Ryż al'dente dlatego, bo słoiczki będą jeszcze przechodzić ogróbkę cieplną. Sól rozpuszczamy w 100ml wody, żeby się lepiej rozprowadziła w mieszance. Po wymieszaniu wszystkiego, nakładamy w słoiczki i poddajemy sterylizacji lub tyndalizacji (pasteryzacji). Tak przygotowany domowy paprykarz możemy śmiało dłuższy czas przechowywać w chłodnym miejscu. Uwagi: dodatek soli dodajemy w/g własnego uznania, bo każdy ma inny stopien odczuwania soli w potrawach. Trzeba do swojej słonolubności dopasować.