Do góry

Przekąski Przepis na:

Paprykarz domowy

Paprykarz domowy

Autor:

Przepisów i artykułów: 169 Ocena: 2537

Dodano:

Odsłon: 676

Ten paprykarz jest tak smaczny, że nikt z domowników nie mógł oprzeć się by go skosztować na ciepło. Wiadomo czym kończy się zbiorowe kosztowanie...tak kilka razy pod rząd :) Cudem udało mi się zrobić zdjęcie do wpisu :) Zachęcam do zrobienia takiego swojskiego paprykarza, ponieważ jest przepyszny!

Składniki

  • 25 dkg wędzonej ryby (brzuszki łososia lub makrela)
  • 10 dkg białego ryżu
  • 1 marchew
  • 1 pietruszka
  • 1 cebula
  • 3 łyżki oleju roślinnego
  • 2/3 szklanki bulionu
  • 2 łyżki gęstego koncentratu pomidorowego
  • Pieprz
  • Sól
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Miałam ryż jaśminowy w torebkach i ugotowałam woreczek.

  2. Miałam brzuszki wędzonego łososia, oddzieliłam od skóry, rozdrobiłam nożem.

  3. Na patelni rozgrzałam olej i zeszkliłam pokrojoną w kostkę cebulę. Dodałam startą na tarce o dużych oczkach marchew i pietruszkę. Wymieszałam i smażyłam ok. 2 - 3 minut. Posoliłam, dolałam bulion i gotowałam jeszcze ok 10 minut. Dodałam koncentrat pomidorowy, papryki i dołożyłam przygotowanego wcześniej łososia oraz ugotowany ryż. Oprószyłam pieprzem i wymieszałam. Smażyłam jeszcze ok. 5 minut.

    Odstawiłam do ostygnięcia.

  4. Notatki:
    * marchew była dwa razy większa niż pietruszka
    * miałam odrobinę bulionu drobiowego, dolałam dodatkowo wody. Bulion nie jest konieczny, jeśli akurat go nie mamy, proszę dolać wody i przyprawić dodatkowo.
    * z soleniem uważać, bo wędzone ryby same w sobie są słone
    * miałam brzuszki wędzone z łososia i uważam, że takie są idealne do paprykarza, makrela ma bardziej intensywny smak i zapach

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (5)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

KORAL 04 grudnia Fajny, też dość często robię, chociaż trochę inny :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Docherro 03 grudnia Świetny muszę zrobić bo uwielbiam:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

fafiatko 03 grudnia Świetny! Bardzo lubię paprykarz i lepiej go zrobić w domu.

2 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń