Do góry

Przekąski Przepis na:

paprykarz szczecinski...

paprykarz szczecinski...

Autor:

Przepisów i artykułów: 571 Ocena: 21302

Dodano:

Odsłon: 35162

pyszny i szybki

Składniki

  • 1 duża makrela wędzona
  • 1 cebula
  • 3 -4 łyżki oleju
  • 100 - 200g koncentratu pomidorowego
  • 100g ryżu długoziarnistego
  • chilii
  • sproszkowana papryka słodka i ostra
  • sól, pieprz
  • odrobina cukru
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
paprykarz szczecinski...

Przygotowanie

  1. Ugotować ryż i przestudzić. Makrele obrać i pozbawić ości. Na oleju szklimy cebulę, posypujemy szczyptą cukru, następnie dodajemy do niej koncentrat pomidorowy.

  2. Mieszamy z ryżem i makrelą. Doprawiamy do smaku i dodajemy 2-3 łyżki oliwy. Paprykarz można przełożyć do słoiczków, wlać na wierzch łyżkę oleju, zakręcić i przechowywać w lodówce przez 2 tygodnie.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (6)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

mysteriouscake 13 maja 2020 na tej podstawie proponuję:
paprykarz z tuńczykiem

tuńczyk w sosie własnym - puszka 185g -ja w oleju 3 puszki
ryż biały - 50g
marchew - 1 sztuka
cebula - 1 duża sztuka
czosnek polski - 1 ząbek ja 1/2 ząbka dużego
papryka czerwona - 1 sztuka
olej
koncentrat pomidorowy - 200g
papryka słodka suszona - 1/3 łyżeczki + ok 1 lyżeczka ostrej
ketchup pikantny 1 łyżka + łagodny 1 łyżka
pieprz
sól - tyle ile w ryżu gotowanym

Ryż gotujemy. Marchew obraną i umyta ścieramy na grubych oczkach tarki. Paprykę i cebulę siekamy drobno. W płaskim garnku na podgrzanym oleju złocimy cebulę dodając czosnek. Po chwili do garnka trafia papryka i marchew. Smażymy całość około 3 minut.
Po tym czasie podlewamy wodą aż przykryje warzywa. Dusimy do miękkości. Dodajemy koncentrat i doprawiamy całość do smaku. Gdy warzywa zmiękną dodajemy rozdrobnionego tuńczyka i ugotowany ryż. Dusimy całość do odparowania wody. Przekładamy paprykarz do jakiegoś naczynia i schładzamy w lodówce.

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Konto usunięte 02 lipca 2014 Fajny przepis i rzeczywiście prosty.Po co jeść nie wiadomo co ?

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

anulka12 04 kwietnia 2014 Przepis wypróbowany, wyszedł bardzo smaczny

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Francuzica 19 lutego 2014 Zrobiłam! Jest przepyszny i nieskomplikowany :)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Marchewcia 16 listopada 2013 super! do wyprobowania. wiadomo, co sie je, a nie tak jak w przypadku kupnego paprykarza ;)

14 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń