Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dla tych, którzy lubią wątróbkę. Wyśmienite smarowidło na chleb.....
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 101
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4329
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2607
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 101
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4329
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2607
Składniki
Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 50 g masła, wrzucić cebulę z czosnkiem.
Wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółci, pokroić na kawałki, przełożyć na patelnię. Smażyć razem kilka minut, następnie wlać koniak i gotować jeszcze przez około minutę.
Zdjąć z ognia, dodać kolejne 50 g masła, przełożyć wszystko do pojemnika blendera. Wsypać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zblendować do gładkiej konsystencji.
Tak przygotowaną masę przełożyć do miseczki lub słoika, wstawić do lodówki.
Pozostałe 50 g masła roztopić i sklarować, dodać listki tymianku, zalać wątróbkowe parfait. Zostawić w lodówce do zastygnięcia.