Do góry

Przekąski Przepis na:

parfait z drobiowej wątróbki

parfait z drobiowej wątróbki

Autor:

Przepisów i artykułów: 199 Ocena: 1486

Dodano:

Odsłon: 383

Dla tych, którzy lubią wątróbkę. Wyśmienite smarowidło na chleb.....

Składniki

  • wątróbka drobiowa - 400 g
  • masło - 150 g
  • cebula - 1 mała
  • czosnek - 2-3 ząbki
  • gałka muszkatołowa - pół łyżeczki
  • listki tymianku - 1 łyżka
  • koniak lub brandy - 50 ml
  • sól, pieprz
5-6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
parfait z drobiowej wątróbki

Przygotowanie

  1. Cebulę pokroić w kostkę, czosnek przecisnąć przez praskę. Na patelni rozgrzać 50 g masła, wrzucić cebulę z czosnkiem.

  2. Wątróbkę oczyścić z błon i resztek żółci, pokroić na kawałki, przełożyć na patelnię. Smażyć razem kilka minut, następnie wlać koniak i gotować jeszcze przez około minutę.

  3. Zdjąć z ognia, dodać kolejne 50 g masła, przełożyć wszystko do pojemnika blendera. Wsypać sól, pieprz i gałkę muszkatołową, zblendować do gładkiej konsystencji.

  4. Tak przygotowaną masę przełożyć do miseczki lub słoika, wstawić do lodówki.

  5. Pozostałe 50 g masła roztopić i sklarować, dodać listki tymianku, zalać wątróbkowe parfait. Zostawić w lodówce do zastygnięcia.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń