Do góry

Przekąski Przepis na:

Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem

Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem

Autor:

Przepisów i artykułów: 109 Ocena: 976

Dodano:

Odsłon: 2441

Szybka i apetyczna przekąska.

Składniki

  • 4 małe cukinie (lub jedna duża)
  • 1 szklanka bułki tartej typu PANKO
  • 2 jajka
  • 2 łyżki mieszanki ziół włoskich
  • 1/2 szklanki parmezanu
  • 1/2 szklanki mąki pszennej
  • sól i pieprz do smaku
  • papier pergaminowy do wyłożenia blachy
  • Składniki na biały sos:
  • 1 ząbek czosnku
  • sól do smaku
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki
  • 2 łyżki posiekanego szczypiorku
  • 1 szklanka majonezu
  • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
  • ok. 1/3 szklanki maślanki
  • 1 łyżka octu winnego
  • kilka kropel sosu Worcestershire
  • świeżo mielony czarny pieprz do smaku
3-4 os. 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Parmezanowe frytki cukiniowe z białym sosem

Przygotowanie

  1. Cukinie kroimy na paski. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.

  2. Do jednej miseczki wsypujemy mąkę. Do drugiej bułkę tartą z parmezanem, mieszaną ziół włoskich, odrobiną soli i pieprzu.

  3. Jajka rozkłócamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.

  4. Kawałki cukinii obtaczamy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w mieszance z bułką tartą.

  5. Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ukłądamy następnie obtoczone kawałki cukinii i wstawiamy do piekarnika.

  6. Cukinię pieczemy ok. 20-22 minut, lub do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przygotowujemy biały sos.

  7. Ząbek czosnku miażdzymy spodem szklanego słoika lub szklanki, a następnie drobno kroimy. Mieszamy śmietanę, majonez, maślankę. Doprawiamy sosem Worcestershire, octem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę.

  8. Podajemy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń