Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Szybka i apetyczna przekąska.
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 455
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 820
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 213
Świąteczny klops.
Odsłon: 165
Dzisiaj kruche, mięciutkie i aromatyczne mięsko jakim jest karkówka (plastry)...
Odsłon: 455
Sałatka z tofu z dodatkiem świeżych warzyw to prawdziwy rarytas dla każdego w...
Odsłon: 820
Ulubiona wędlina z kaczki.
Odsłon: 213
Świąteczny klops.
Odsłon: 165
Składniki
Cukinie kroimy na paski. Piekarnik rozgrzewamy do 220 C.
Do jednej miseczki wsypujemy mąkę. Do drugiej bułkę tartą z parmezanem, mieszaną ziół włoskich, odrobiną soli i pieprzu.
Jajka rozkłócamy widelcem do uzyskania jednolitej konsystencji.
Kawałki cukinii obtaczamy najpierw w mące, potem jajku, a na końcu w mieszance z bułką tartą.
Blachę wykładamy papierem pergaminowym. Ukłądamy następnie obtoczone kawałki cukinii i wstawiamy do piekarnika.
Cukinię pieczemy ok. 20-22 minut, lub do uzyskania złotego koloru. W międzyczasie przygotowujemy biały sos.
Ząbek czosnku miażdzymy spodem szklanego słoika lub szklanki, a następnie drobno kroimy. Mieszamy śmietanę, majonez, maślankę. Doprawiamy sosem Worcestershire, octem, solą i pieprzem do smaku. Dodajemy posiekany szczypiorek i pietruszkę.
Podajemy zaraz po wyciągnięciu z piekarnika.