Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki w cieście francuskim to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę przygotowania z efektem „wow” na talerzu. To idealna propozycja na szybki obiad, przekąskę na przyjęcie, a nawet drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Choć składają się zaledwie z kilku składników, potrafią zaskoczyć smakiem i wyglądem. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością będziesz wracać do parówek w cieście.
To danie ma w sobie coś wyjątkowego: jest domowe, a jednocześnie ma w sobie nutkę elegancji dzięki ciastu francuskiemu. Parówki w cieście francuskim możesz podać na wiele sposobów np. z ulubionymi sosami lub dodatkowym farszem. Wersji jest mnóstwo, a każda kolejna może być dostosowana do okazji czy preferencji domowników.
Parówki w cieście to również hit wśród dzieci! Dzięki przyjemnej formie „paluszków” są łatwe do złapania w małą rączkę, nie kruszą się jak tradycyjne kanapki i nie wymagają sztućców. Ciasto francuskie z parówkami i serem to dobry przepis na przekąskę, jeśli potrzebujesz małe co nieco na piknik, do lunchboxa lub na kinderbal.
Parówka w cieście francuskim to danie, które jest doceniane za szybkość przygotowania. Wpływ na to ma na pewno krótka lista potrzebnych składników. To od ich jakości zależy końcowy efekt – zarówno smak, jak i wygląd przekąski. Warto więc poświęcić chwilę na ich świadomy wybór.
Parówki przez wiele osób są uznawane za produkt o wątpliwej jakości. Jednak taka opinia może być krzywdząca, zwłaszcza że na rynku pojawia się wiele wariantów o zdrowym i bezpiecznym składzie. Najlepiej, gdy będą one miały jak największą zawartość mięsa i będą bez zbędnych dodatków, takich jak fosforany, wzmacniacze smaku czy sztuczne barwniki.
Bardzo istotne jest też ciasto francuskie. Przygotowanie go może być czasochłonne, stąd też czasem warto postawić na gotowy wariant. Żeby stworzyć smaczne i zdrowe parówki w cieście warto sięgnąć po wariant chłodzony, a nie mrożony – jest łatwiejszy w obróbce i lepiej się piecze. Do stworzenia dania przyda się też żółty ser, a jajko sprawi, że parówki w cieście francuskim będą wyglądać wyjątkowo.
Zastanawiasz się, jak przygotować smaczne parówki w cieście francuskim? Przepis, który podajemy jest łatwy i zdecydowanie skraca czas przygotowania tego dania. Warto jednak znać kilka trików, które wyniosą tę przekąskę na wyższy poziom — zarówno smakowo, jak i wizualnie.
Zacznij od temperatury ciasta. Gotowe ciasto francuskie najlepiej wyjąć z lodówki około 10–15 minut przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne, łatwiejsze do rozwałkowania (jeśli trzeba) i nie zacznie się kruszyć przy robieniu parówek w cieście francuskim. Jak zawijać je, żeby nie popękało? Jeśli będzie odpowiednio ciepłe, a nie prosto z lodówki, to wtedy powinno to pójść sprawnie.
Ciasto francuskie z parówką wygląda zdecydowanie lepiej, jeśli ma złocistą skórkę. Posmarowanie ciasta roztrzepanym jajkiem to nie tylko kwestia wyglądu, ale i smaku. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie apetycznie błyszczące i chrupiące. Dodatkowo warto posypać parówki w cieście francuskim z serem sezamem, czarnuszką lub tartym serem — dodadzą struktury i urozmaicą smak.
W naszym przepisie podajemy, że danie należy przygotować w piekarniku. Jednak są też inne opcje. Możesz zrobić parówki w cieście francuskim z frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy ustawić temperaturę na 180°C i piec przez około 15 minut — do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować mniejszą porcję, na przykład tylko dla dzieci.
Nie bój się dodatków. Klasyczna wersja to parówka z serem zawinięta w ciasto, ale przepis na danie imprezowe daje spore pole do popisu. Możesz dodać do środka plasterki ogórka kiszonego, paseczki papryki, cienko pokrojony boczek lub cebulkę prażoną – wszystko zależy od Twoich upodobań. Jeśli chcesz przygotować parówki w cieście francuskim dla dzieci, to świetnie sprawdzi się dodatek delikatnego keczupu lub przecieru pomidorowego pod ser, który nada całości lekkiej słodyczy.
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1358
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 3008
Polecam, pychota.
Odsłon: 170
Polecam. Pyszna, rozgrzewająca zupa. Pełna smaków, aromatów.
Odsłon: 1358
Sernik przygotowany na majówkę. Przepis jest prosty, łatwy i nieskomplikowany...
Odsłon: 3008
Polecam, pychota.
Odsłon: 170
Składniki
Parówki przekrój na pół, to samo zrób z plastrami żółtego sera. Im lepszej jakości parówki i ser wybierzesz, tym lepiej.
Arkusz ciasta francuskiego podziel na osiem części. Na każdym kawałku ułóż plaster żółtego sera i zawiń w nie parówkę. Aby ciasto się nie rozkleiło, możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu zrób nacięcia.
Parówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wierzch możesz też alternatywnie posypać innymi ziarnami (np. słonecznika) lub startym żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci.
Podawaj z ulubionym sosem. W tej roli doskonale sprawdzi się najzwyklejszy keczup, jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, przygotuj domowy sos tatarski, tysiąca wysp, czosnkowy, lub hamburgerowy. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a dzięki niemu parówki w cieście francuskim staną się naprawdę ciekawą przekąską, którą będzie można serwować zarówno na mniej jak i bardziej oficjalnych spotkaniach.