Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Parówki w cieście francuskim to danie, które zasmakuje zarówno dzieciom, jak i dorosłym. Szybka przekąska, którą zrobisz z zaledwie kilku składników. Jeśli brakuje ci czasu, warto wykorzystać gotowe ciasto francuskie, jednak pamiętaj, by wybierać to z dobrym składem. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością będziesz do niego wracać. Parówki w cieście francuskim – jakie wybrać? Powszechnie utarło się, że parówki nie należą do najzdrowszych produktów, faktycznie w składzie wielu z nich na próżno szukać prawdziwego mięsa, dużo częściej jest w nich tzw. MOM, czyli mięso oddzielone mechaniczne. Dlatego, jeżeli chcesz zaserwować rodzinie nieco zdrowszą wersję przekąski, wybieraj parówki z krótkim składem, w którym w większości znajduje się mięso. Jak zrobić parówki w cieście francuskim? Danie to jest bardzo proste, poradzą sobie z nim nawet dzieci, dlatego podczas przygotowywania parówek w cieście francuskim, warto poprosić je o pomoc. Gotowe ciasto francuskie wystarczy podzielić na kawałki, a następnie owinąć nimi parówki zawinięte w żółty ser. Sekretem tego, aby ciasto nie rozkleiło się podczas pieczenia, jest posmarowanie go białkiem jajka. Zawinięte w ciasto parówki natnij nożem, aby podczas pieczenia ładnie się przyrumieniły. Parówki w cieście francuskim – pomysł na imprezowe danie Pamiętaj, że parówki w cieście francuskim z tego przepisu doskonale sprawdzają się także w roli imprezowej przekąski, zwłaszcza na sylwestrowych lub karnawałowych balach. Bez trudu wykarmisz nią nawet sporą grupę gości, a gdyby zdarzyło się, że goście wszystko zjedli, przygotowanie dokładki zajmie ci dosłownie kilkanaście minut.
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 32
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 113
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Prosta w przygotowaniu, przepyszna banica z kuchni bułgarskiej.
Odsłon: 32
...czyli ukraińskie, rosyjskie i białoruskie racuchy z tym, że bez nadzienia...
Odsłon: 113
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 121
Składniki
Parówki przekrój na pół, to samo zrób z plastrami żółtego sera. Im lepszej jakości parówki i ser wybierzesz, tym lepiej.
Arkusz ciasta francuskiego podziel na osiem części. Na każdym kawałku ułóż plaster żółtego sera i zawiń w nie parówkę. Aby ciasto się nie rozkleiło, możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu zrób nacięcia.
Parówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wierzch możesz też alternatywnie posypać innymi ziarnami (np. słonecznika) lub startym żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci.
Podawaj z ulubionym sosem. W tej roli doskonale sprawdzi się najzwyklejszy keczup, jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, przygotuj domowy sos tatarski, tysiąca wysp, czosnkowy, lub hamburgerowy. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a dzięki niemu parówki w cieście francuskim staną się naprawdę ciekawą przekąską, którą będzie można serwować zarówno na mniej jak i bardziej oficjalnych spotkaniach.