Smaker
Dodaj przepis
  • Przepisy
    • Posiłek
      • Śniadania
      • Zupy
      • Dania główne
      • Pieczywo
      • Desery
      • Napoje
      • Przekąski
      • Sałatki
      • Przetwory
      • Dodatki
      • Wędliny
      • Ciasta
    • Okazje
      • Wielkanoc
      • Boże Narodzenie
      • Impreza
      • Grill
      • Tłusty czwartek
      • Walentynki
      • Halloween
      • Komunia
      • Do pracy
    • Kuchnie świata
      • Amerykańska
      • Azjatycka
      • Czeska
      • Polska
      • Włoska
      • Meksykańska
      • Indyjska
      • Francuska
      • Chińska
      • Grecka
      • Bałkańska
      • Tajska
      • Węgierska
      • Śródziemnomorska
      • Ukraińska
      • Żydowska
    • Składniki
      • Kasze i ryż
      • Makaron
      • Warzywa
      • Owoce
      • Nabiał
      • Mięso
      • Ryby
      • Owoce morza
      • Grzyby
      • Orzechy
      • Przyprawy
    • Dieta
      • Bez glutenu
      • Bez laktozy
      • Bez cukru
      • Dla dzieci
      • Dietetyczne
      • Wegetariańskie
      • Wegańskie
      • Dla zdrowia
      • Keto
  • Wideoprzepisy
  • Książki kucharskie
  • Artykuły
    • Informacje
    • Konkursy
    • Książki
    • Wydarzenia
    • Ewa gotuje
    • Quizy
    • Redakcja
    • Inspiracje
    • E-booki
  • Smaker.pl
  • Przepisy
  • Przekąski
  • Parówki w cieście francuskim
  • Przekąski
  • Przepis na

Parówki w cieście francuskim

09.05.2025 Odsłon: 200060
5.0 (121 oceny)
Czas przygotowania
do 30 min
30 min
Czas gotowania
do 30 min
30 min
Liczba porcji
3-4 osoby
3-4 os.
smaker
smaker

Parówki w cieście francuskim to jedno z tych dań, które łączą w sobie prostotę przygotowania z efektem „wow” na talerzu. To idealna propozycja na szybki obiad, przekąskę na przyjęcie, a nawet drugie śniadanie do szkoły czy pracy. Choć składają się zaledwie z kilku składników, potrafią zaskoczyć smakiem i wyglądem. Koniecznie zapisz sobie ten przepis, bo z pewnością będziesz wracać do parówek w cieście. 

Parówki w cieście francuskim – proste danie dla dzieci i nie tylko 

To danie ma w sobie coś wyjątkowego: jest domowe, a jednocześnie ma w sobie nutkę elegancji dzięki ciastu francuskiemu. Parówki w cieście francuskim możesz podać na wiele sposobów np. z ulubionymi sosami lub dodatkowym farszem. Wersji jest mnóstwo, a każda kolejna może być dostosowana do okazji czy preferencji domowników. 

Parówki w cieście to również hit wśród dzieci! Dzięki przyjemnej formie „paluszków” są łatwe do złapania w małą rączkę, nie kruszą się jak tradycyjne kanapki i nie wymagają sztućców. Ciasto francuskie z parówkami i serem to dobry przepis na przekąskę, jeśli potrzebujesz małe co nieco na piknik, do lunchboxa lub na kinderbal.  

REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Etapy przygotowania

Parówki w cieście – jakie składniki warto wybrać? 

Parówka w cieście francuskim to danie, które jest doceniane za szybkość przygotowania. Wpływ na to ma na pewno krótka lista potrzebnych składników. To od ich jakości zależy końcowy efekt – zarówno smak, jak i wygląd przekąski. Warto więc poświęcić chwilę na ich świadomy wybór.  

Parówki przez wiele osób są uznawane za produkt o wątpliwej jakości. Jednak taka opinia może być krzywdząca, zwłaszcza że na rynku pojawia się wiele wariantów o zdrowym i bezpiecznym składzie. Najlepiej, gdy będą one miały jak największą zawartość mięsa i będą bez zbędnych dodatków, takich jak fosforany, wzmacniacze smaku czy sztuczne barwniki.  

Bardzo istotne jest też ciasto francuskie. Przygotowanie go może być czasochłonne, stąd też czasem warto postawić na gotowy wariant. Żeby stworzyć smaczne i zdrowe parówki w cieście warto sięgnąć po wariant chłodzony, a nie mrożony – jest łatwiejszy w obróbce i lepiej się piecze. Do stworzenia dania przyda się też żółty ser, a jajko sprawi, że parówki w cieście francuskim będą wyglądać wyjątkowo. 

Prosty przepis na parówki w cieście francuskim  

Zastanawiasz się, jak przygotować smaczne parówki w cieście francuskim? Przepis, który podajemy jest łatwy i zdecydowanie skraca czas przygotowania tego dania. Warto jednak znać kilka trików, które wyniosą tę przekąskę na wyższy poziom — zarówno smakowo, jak i wizualnie. 

Zacznij od temperatury ciasta. Gotowe ciasto francuskie najlepiej wyjąć z lodówki około 10–15 minut przed rozpoczęciem pracy. Dzięki temu będzie bardziej elastyczne, łatwiejsze do rozwałkowania (jeśli trzeba) i nie zacznie się kruszyć przy robieniu parówek w cieście francuskim. Jak zawijać je, żeby nie popękało? Jeśli będzie odpowiednio ciepłe, a nie prosto z lodówki, to wtedy powinno to pójść sprawnie. 

Ciasto francuskie z parówką wygląda zdecydowanie lepiej, jeśli ma złocistą skórkę. Posmarowanie ciasta roztrzepanym jajkiem to nie tylko kwestia wyglądu, ale i smaku. Dzięki temu ciasto po upieczeniu będzie apetycznie błyszczące i chrupiące. Dodatkowo warto posypać parówki w cieście francuskim z serem sezamem, czarnuszką lub tartym serem — dodadzą struktury i urozmaicą smak. 

Parówki w cieście francuskim z frytkownicy beztłuszczowej i inne warianty 

W naszym przepisie podajemy, że danie należy przygotować w piekarniku. Jednak są też inne opcje. Możesz zrobić parówki w cieście francuskim z frytkownicy beztłuszczowej. Wystarczy ustawić temperaturę na 180°C i piec przez około 15 minut — do momentu, aż ciasto stanie się złociste i chrupiące. To świetne rozwiązanie, jeśli chcesz przygotować mniejszą porcję, na przykład tylko dla dzieci. 

Nie bój się dodatków. Klasyczna wersja to parówka z serem zawinięta w ciasto, ale przepis na danie imprezowe daje spore pole do popisu. Możesz dodać do środka plasterki ogórka kiszonego, paseczki papryki, cienko pokrojony boczek lub cebulkę prażoną – wszystko zależy od Twoich upodobań. Jeśli chcesz przygotować parówki w cieście francuskim dla dzieci, to świetnie sprawdzi się dodatek delikatnego keczupu lub przecieru pomidorowego pod ser, który nada całości lekkiej słodyczy. 

Przepis w Waszym wykonaniu (3)

Dodaj przepisy i zarabiaj
REKLAMA
Smaker
REKLAMA
Smaker

Kochasz gotować?

Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!

Komentarze do przepisu (3)

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 10849

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44597

do 60 min 60 min
159
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 181934

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 173

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4867

do 30 min 30 min
9
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 3045

do 60 min 60 min
7
REKLAMA
Smaker

Ostatnio komentowane przepisy

wałek
wałek
Ciasta

Ciasto Malinowa Dama

Ciasta Ciasto Malinowa Dama

Polecamy! Nasze ulubione ciasto z pysznym kremem i świeżymi malinami. Malinow...

  • Impreza
  • Polska
  • Owoce
  • Nabiał
  • Mleko
  • Ciasta

Odsłon: 10849

do 60 min 60 min
17
annapiedziak
annapiedziak
Desery

Muffiny marchewkowe

Desery Muffiny marchewkowe

Proste, aromatyczne muffiny... robię je wtedy, gdy mam wielką ochotę na to, ż...

  • Dietetyczne
  • Nabiał
  • Jajka
  • Przyprawy
  • Cynamon

Odsłon: 44597

do 60 min 60 min
159
smaker
smaker
Dania główne

Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Dania główne Ciasto na pierogi Magdy Gessler

Oto mistrzowski przepis na ciasto na pierogi według Magdy Gessler. Zachwyca z...

  • Polska
  • Pierogi
  • Ciasta

Odsłon: 181934

do 30 min 30 min
100
wałek
wałek
Przetwory

Dżem z mirabelek

Przetwory Dżem z mirabelek

W tym roku mirabelki są wyjątkowo słodkie, pewnie za sprawą pięknego, słonecz...

  • Polska
  • Śliwki
  • Dżemy

Odsłon: 173

do 60 min 60 min
2
ewaeu
ewaeu
Dodatki

Domowy sos chiński

Dodatki Domowy sos chiński

Polecam zrobienie większej ilości takiego sosu, bo jest bardzo smaczny i dosk...

  • Azjatycka
  • Włoska
  • Chińska
  • Śródziemnomorska
  • Makaron
  • Warzywa
  • Papryka
  • Kukurydza
  • Owoce
  • Przyprawy
  • Czosnek

Odsłon: 4867

do 30 min 30 min
9
agnes72
agnes72
Zupy

Zupa z czerwonej soczewicy.

Zupy Zupa z czerwonej soczewicy.

Postanowiłam dziś przypomnieć sobie zupę którą bardzo dawno temu gotowałam. I...

  • Warzywa
  • Ziemniaki
  • Mięso
  • Ryby
  • Przyprawy
  • Czosnek
  • Majeranek

Odsłon: 3045

do 60 min 60 min
7
Smaker
REKLAMA
Smaker
Przekąski
Smaker
Parówki w cieście francuskim
Autor:
smaker
do 30 min
3-4 osoby

Składniki

  • 4 parówki
  • Arkusz ciasta francuskiego
  • 4 plastry żółtego sera
  • Sezam do posypania
  • 1 jajko
Sposób przygotowania:
1

Parówki przekrój na pół, to samo zrób z plastrami żółtego sera. Im lepszej jakości parówki i ser wybierzesz, tym lepiej.

2

Arkusz ciasta francuskiego podziel na osiem części. Na każdym kawałku ułóż plaster żółtego sera i zawiń w nie parówkę. Aby ciasto się nie rozkleiło, możesz posmarować je roztrzepanym jajkiem. Na wierzchu zrób nacięcia.

3

Parówki posmaruj roztrzepanym jajkiem i posyp sezamem. Wierzch możesz też alternatywnie posypać innymi ziarnami (np. słonecznika) lub startym żółtym serem. Całość piecz w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 20 minut do momentu aż ciasto ładnie się zezłoci.

4

Podawaj z ulubionym sosem. W tej roli doskonale sprawdzi się najzwyklejszy keczup, jeśli jednak chcesz zaskoczyć gości, przygotuj domowy sos tatarski, tysiąca wysp, czosnkowy, lub hamburgerowy. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilka minut, a dzięki niemu parówki w cieście francuskim staną się naprawdę ciekawą przekąską, którą będzie można serwować zarówno na mniej jak i bardziej oficjalnych spotkaniach.

  • Dania główne
  • Śniadania
  • Napoje
  • Dodatki
  • Pieczywo
  • Przekąski
  • Zupy
  • Sałatki
  • Wędliny
  • Śniadania
  • Jajecznica
  • Omlet na słodko
  • Racuchy
  • Pasta kanapkowa
  • Naleśniki
  • Omlet z jabłkiem
  • Placki z serka
  • Pasta kanapkowa z mięsa z rosołu
  • Placki z bananami
  • Prażnica
  • Obiady
  • Pierś z kaczki
  • Pulpety
  • Makaron z kurczakiem
  • Placki ziemniaczane
  • Kotlety siekane
  • Dorsz
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zrazy ze schabu
  • Zupy
  • Zupy ogonowa
  • Zupa z dyni
  • Zupa krupnik
  • Barszcz ukraiński
  • Barszcz biały
  • Zupa ziemniaczana
  • Zupa serowa
  • Zupa gulaszowa
  • Zupa ogórkowa
  • Zupa pomidorowa
  • Zupa cebulowa
  • Sałatki
  • Surówka do obiadu
  • Surówka z sałaty lodowej
  • Sałatka z łososiem
  • Sałatka z kurczakiem
  • Salatka jarzynowa
  • Sałatka z rukolą
  • Sałatka na Wielkanoc
  • Sałatka z mortadeli
  • Sałatka z granatem
  • Surówka z białej kapusty
  • Ciasta
  • Sernik z budyniem
  • Ciasto drożdżowe
  • Szarlotka
  • Babka na oleju
  • Ciasto Rafaello
  • Makowiec
  • Ciasto bez pieczenia
  • Ciasto cytrynowe
  • Miodownik
  • Skubaniec
  • Kasze i ryż
  • Gołąbki
  • Krupnik
  • Kotlety z kaszy gryczanej
  • Risotto z grzybami
  • Risotto z brokułami
  • Risotto ze szparagami
  • Kurczak pieczony z warzywami
  • Kotleciki ryżowe
  • Polenta
  • Wielkanoc
  • Jajka faszerowane
  • Obiad wielkanocny
  • Pasztet drobiowy
  • Ciasteczka wielkanocne
  • Babka wielkanocna
  • Babka cytrynowa
  • Babka piaskowa
  • Sos tatarski
  • Sałatka wielkanocna
  • Boże Narodzenie
  • Barszcz czerwony z uszkami
  • Zupa rybna
  • Zupa grzybowa
  • Kapusta z grochem
  • Karp smażony
  • Pierogi z kapustą i grzybami
  • Kompot z suszu
  • Kutia
  • Keks
  • Karnawał
  • Pączki
  • Faworki
  • Oponki serowe
  • Szarlotka na cieście francuskim
  • Koreczki
  • Koreańskie pączki
  • Nowalijki
  • Botwinka
  • Pasta z jajek ze szczypiorkiem
  • Makaron ze szparagami
  • Pasta rzodkiewkowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Ciasta i desery
  • Tarta z owocami
  • Mazurek kajmakowy
  • Babka majonezowa
  • Sernik z brzoskwiniami
  • Sernik wiedeński
  • Przetwory
  • Kiszona kapusta
  • Ocet jabłkowy
  • Ogórki kiszone
  • Marynowana kapusta po ukraińsku
  • Kiszone buraki
  • Kapusta czerwona do słoików
  • Dżem bananowy
  • Ogórki po koreańsku
  • Słonina do słoików
  • Gulasze
  • Leczo
  • Placek po węgiersku
  • Strogonow
  • Gulasz wołowy
  • Chili con carne
  • Makaron
  • Makaron z kurczakiem i brokułami
  • Zapiekanka makaronowa w sosie serowym
  • Nadziewane muszle makaronowe
  • Zapiekanka makaronowa z mięsem wołowym
  • Makaron Gigi Hadid
  • Makaron z boczkiem i szpinakiem
  • Makaron cannelloni z mięsem
  • Zapiekanki
  • Zapiekanka makaronowa
  • Zapiekanka z kurczakiem
  • Zapiekanka ziemniaczana
  • Zapiekanka warzywna
  • Zapiekanka z mięsa z rosołu
  • Lasagne z mięsem
  • Różne przepisy
  • Kotlety jajeczne
  • Tarta z burakami i fetą
  • Rolada z kurczaka
  • Przekąska z ciasta francuskiego
  • Quesadilla z kurczakiem

Smaker.pl to serwis kulinarny dla ludzi ze smakiem. Lubisz gotowanie, sałatki i tworzysz własne przepisy kulinarne? A może szukasz dobrych i sprawdzonych przepisów na każdą okazję? Dbasz o to, aby twoja dieta była urozmaicona? W serwisie znajdziesz smaczne przepisy kulinarne: ciasta na pizzę, sałatkę grecką oraz przepisy na ciasta i desery.

  • Napisz do nas
  • Mapa serwisu
  • Newsroom
  • Reklama
  • Regulamin
  • FAQ
  • Akt o usługach cyfrowych

Korzystanie z portalu oznacza akceptację Regulaminu. Ustawienia preferencji. Polityka Cookies. Prywatność. Copyright 1999 -2025 INTERIA.PL. Wszystkie prawa zastrzeżone.

  • Posiłek
    • Śniadania
    • Zupy
    • Dania główne
    • Pieczywo
    • Desery
    • Napoje
    • Przekąski
    • Sałatki
    • Przetwory
    • Dodatki
    • Wędliny
    • Ciasta
  • Okazje
    • Wielkanoc
    • Boże Narodzenie
    • Impreza
    • Grill
    • Tłusty czwartek
    • Walentynki
    • Halloween
    • Komunia
    • Do pracy
  • Kuchnie świata
    • Amerykańska
    • Azjatycka
    • Czeska
    • Polska
    • Włoska
    • Meksykańska
    • Indyjska
    • Francuska
    • Chińska
    • Grecka
    • Bałkańska
    • Tajska
    • Węgierska
    • Śródziemnomorska
    • Ukraińska
    • Żydowska
  • Składniki
    • Kasze i ryż
    • Makaron
    • Warzywa
    • Owoce
    • Nabiał
    • Mięso
    • Ryby
    • Owoce morza
    • Grzyby
    • Orzechy
    • Przyprawy
  • Dieta
    • Bez glutenu
    • Bez laktozy
    • Bez cukru
    • Dla dzieci
    • Dietetyczne
    • Wegetariańskie
    • Wegańskie
    • Dla zdrowia
    • Keto
  • Informacje
  • Konkursy
  • Książki
  • Wydarzenia
  • Ewa gotuje
  • Quizy
  • Redakcja
  • Inspiracje
  • E-booki