Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla amatorów pysznych, domowego wyrobu parówek. Parówki są naprawdę bardzo smaczne.
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1850
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5652
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5625
To odżywcza, bardzo smaczna zupa. Z powodzeniem może zastąpić dwudaniowy obia...
Odsłon: 1850
Krokiety z mięsem z rosołu, idealne połączenie smaku i filozofii nie marnowan...
Odsłon: 5652
Tradycyjne kotlety schabowe w nieco innym wydaniu. Jest to danie łatwe w przy...
Odsłon: 5625
Składniki
Chude podgardle wieprzowe i chude mięso z łopatki wieprzowej, takie mięsa będą potrzebne do wykonania parówek.
Mięsa po opłukaniu i ocieknięciu mielimy dwa razy przez sitko 2 mm.
Przy trzecim mieleniu dodajemy lód i mielimy z lodem.
Dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 20 minut. Pozostało nam jeszcze rozdrobnić zmielone mięso blenderem. Blender musi mieć minimum 600 Wat mocy.
Dobrze rozdrobnione blenderem mięso wstawiamy do lodówki na dobę.
Po tym czasie nadziewamy w jelita.
Nadziane farszem okręcamy na parówki o długości 12-14 cm.
Wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia 20-30 minut. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsiusza aż uzyskamy słomkowy kolor parówek. Parzymy 10-15 minut w temperaturze 65 stopni Celsiusza. Po sparzeniu chłodzimy zimną wodą, po schłodzeniu umieszczamy do lodówki i schładzamy do temperatury 8 stopni Celsjusza.
Smakują również zimne. Smacznego!!! Polecam :)