Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Coś dla amatorów pysznych, domowego wyrobu parówek. Parówki są naprawdę bardzo smaczne.
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 333
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 182
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 400
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1591
Pomysł na grzyby w sosie serowym. Nie muszą to być pieczarki, mogą być boczni...
Odsłon: 333
Szybkie i proste muffinki z egzotycznymi owocami - mango i ananasem oraz doda...
Odsłon: 182
Sałatka z tuńczyka z rzodkiewką to doskonałe z pieczonymi ziemniakiem to dosk...
Odsłon: 400
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 1591
Składniki
Chude podgardle wieprzowe i chude mięso z łopatki wieprzowej, takie mięsa będą potrzebne do wykonania parówek.
Mięsa po opłukaniu i ocieknięciu mielimy dwa razy przez sitko 2 mm.
Przy trzecim mieleniu dodajemy lód i mielimy z lodem.
Dodajemy przyprawy i wyrabiamy około 20 minut. Pozostało nam jeszcze rozdrobnić zmielone mięso blenderem. Blender musi mieć minimum 600 Wat mocy.
Dobrze rozdrobnione blenderem mięso wstawiamy do lodówki na dobę.
Po tym czasie nadziewamy w jelita.
Nadziane farszem okręcamy na parówki o długości 12-14 cm.
Wieszamy na kiju w celu osadzenia i osuszenia 20-30 minut. Wędzimy w temperaturze 50-60 stopni Celsiusza aż uzyskamy słomkowy kolor parówek. Parzymy 10-15 minut w temperaturze 65 stopni Celsiusza. Po sparzeniu chłodzimy zimną wodą, po schłodzeniu umieszczamy do lodówki i schładzamy do temperatury 8 stopni Celsjusza.
Smakują również zimne. Smacznego!!! Polecam :)