Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Kochanie czas na śniadanie! Parówki i jajka jemy praktycznie wszyscy. A to doskonały pomysł aby zaskoczyć bliską nam osobę i podać parówkowe serduszka z jajkiem np. na oryginalne walentynkowe śniadanie, ale nie tylko. Bardzo smaczna, prosta, tania i gotowa w kilka chwil przekąska, która cieszy oko i skusi nie jednego łasucha.
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2256
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Moje dzisiejsze danie to łazanki trochę inaczej przygotowane bo z makaronem ś...
Odsłon: 22
Dorsza z frytkownicy bez tłuszczowej przygotujesz błyskawicznie bez patelni i...
Odsłon: 2256
Warzywna pasta pełna smaku.
Odsłon: 156
Składniki
Pieczarki i paprykę kroję w kostkę i lekko podsmażam. Parówki jeśli mają to obieram z osłonek. Każdą kładę na deseczce i nacinam ostrym nożem wzdłuż, pozostawiając nie nacięty koniec (około 1,5cm). Przecięte końce wywijam na zewnątrz i spinam wykałaczką. Na patelni rozgrzewam odrobinę oleju i delikatnie kładę parówkowe serca. Smażę chwilę z jednej strony i delikatnie obracam. Do serduszek daję podsmażone pieczarki, paprykę i wbijam delikatnie jajko, tak żeby nie wypłynęło poza parówkę (profilaktycznie szybko po wbiciu jajka, parówkę możemy docisnąć do patelni). Na wierzchu posypuję szczypiorkiem oraz odrobiną soli i pieprzu. Smażę na małym gazie aż białko się zetnie (w zależności jak bardzo lubimy ścięte). Gdy jajko będzie już wystarczająco ścięte posypuję odrobiną startego parmezanu, przykrywam pokrywką i ściągam z palnika na około 2-3 min aż ser się lekko rozpuści. Przed podaniem wyciągam wykałaczki :) Smacznego! Rada: Przed wbiciem jajka warto sprawdzić czy parówka przywiera do patelni, wiadomo wtedy gdzie dociskać, zazwyczaj jest to koniec parówki miejsce łączenia wykałaczką.