Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na tę pastę paprykową pochodzi z kuchni tureckiej, jednak bez obaw – wszystkie potrzebne składniki znajdziesz w ogrodzie i pobliskim sklepie spożywczym. Pasta jest wykonana z pomidorów, różnych odmian papryki, czosnku i przypraw, dzięki czemu zachwyca intensywnym smakiem i pikantnym charakterem. Doskonale pasuje zarówno do smarowania chleba, jak i dodający wyrazistości element sosów i marynat. Pastę wystarczy zamknąć na gorąco i mocno zakręcić słoik, by zachować jej świeżość na całą zimę. Jeśli chcesz mieć większą pewność – pasteryzuj słoiki przez ok. 5 minut od momentu zagotowania wody.
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 384
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 361
Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...
Odsłon: 51
Bogata w smaku sałatka idealna na święta lub lepszy lunch. Można ją przygotow...
Odsłon: 384
Przepyszny arabski "smalczyk" z fasoli.
Odsłon: 820
Składniki
Umyj papryki i pomidory. Z pomidorów wytnij twarde, zielone części. Z papryki usuń nasiona i błonki. Pokrój warzywa na kawałki i zmiel w blenderze lub malakserze na mus. Możesz przepuścić warzywa przez maszynkę do mięsa na drobnych oczkach. Czosnek przepuść przez praskę, a natkę pietruszki osusz i drobno posiekaj.
W dużym garnku z grubym dnem wlej 1-2 łyżki oliwy i lekko podsmaż czosnek. Niech stanie się błyszczący i pachnący, lecz nie brązowy. Przełóż zmielone warzywa, dosyp słodką paprykę i wlej resztę oliwy. Gotuj na średnim ogniu ok. 40 minut, aż sok z pomidorów odparuje, a pasta zgęstnieje. Mieszaj od czasu do czasu, aby pasta się nie przypaliła. Następnie dopraw octem, solą, cukrem, dosyp pietruszkę i gotuj kolejne 15-20 minut. Na koniec spróbuj i ewentualnie ponownie dopraw do uzyskania idealnego smaku.
Zmniejsz ogień do minimum i gotującą się pastą napełniaj wyparzone słoiki. Wytrzyj krawędzie słoika, następnie szybko i mocno zakręcaj zakrętką. Odwróć słoiki do góry dnem i ustaw na blacie wyścielonym bawełnianą ściereczką. Przykryj ręcznikiem i odstaw na całą noc. Kolejnego dnia odwróć słoiki i sprawdź, czy wszystkie pokrywki są wklęsłe. Jeśli masz obawy, że słoiki z pastą paprykową odpowiednio szczelnie się zamkną, pasteryzuj je przez ok. 5 minut po zakręceniu zakrętką i dopiero później odstaw na ściereczkę.