Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 2256 Ocena: 49791

Dodano:

Odsłon: 10689

:)

Składniki

  • Ciasto:
  • 300 g mąki
  • 150 ml mleka
  • 25 g drożdży
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • 3 łyżki masła
  • 2 jajka
  • sól
  • Farsz:
  • 350 g kapusty kiszonej
  • 25 g suszonych grzybów
  • 1 cebula
  • 100 g pieczarek
  • 4 łyżki masła
  • 2 liście laurowe
  • sól ,pieprz
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Paszteciki drożdżowe z kapustą i grzybami

Przygotowanie

  1. Ciasto:

    W misce wymieszałem drożdże z cukrem ,kiedy stały się płynne wlałem letnie mleko i wsypałem 100 g mąki ,szczyptę soli. Dokładnie wymieszałem tak ,aby nie było grudek. Przykryłem ściereczką miskę i odstawiłem w ciepłe miejsce. Kiedy rozczyn powiększył się ,dodałem resztę mąki ,jajko i wyrabiałem ręką około 15 min. Po tym czasie dodałem letnie masło i zagniotłem ciasto. Oprószyłem mąką i odstawiłem do wyrośnięcia na 40 min.

  2. Farsz:

    Kapustę zalałem 200 ml wody ,dodałem suszone grzyby ,liście laurowe i gotowałem ok. godziny. Odcedziłem na sicie. Cebulę pokroiłem w krążki ,pieczarki oczyściłem i pokroiłem na 4. Razem z cebulą podsmażyłem na oliwie. Kapustę ,grzyby ,cebulę i pieczarki zmieliłem w maszynce na najgrubszych oczkach. Doprawiłem solą ,pieprzem oraz kminkiem. Wszystko dokładnie wymieszałem.

  3. Porcjowanie:

    Ciasto rozwałkowałem na grubość ok. 5 mm ,pokroiłem na kwadraty (wielkość zależy od upodobań) ,na środek nałożyłem farsz i uformowałem paszteciki (kształt dowolny). Paszteciki ułożyłem na blaszce do pieczenia ,za pomocą pędzelka posmarowałem rozbełtanym jajkiem ,odstawiłem na 30 min. Po tym czasie piekłem 30 min w temp 180 stopni C. Podałem z barszczem czerwonym.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (7)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

ela0033 05 czerwca 2014 Cudownie wyglądają zaraz będę robiła .Pozdrawiam .

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

Jasienka1 20 stycznia 2014 Obserwator, zrobiles dobre paszteciki. Jesli obserwator to nie Ty? to podziekuj mu za krecia robote, ktora robi :)

3 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

figg 20 stycznia 2014 No barszczyk jest więc pełnia szczęścia:-)) Lubię takie przekąski:-)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

sereberko80 20 stycznia 2014 wyglądają baaardzo apetycznie, aż się głodna zrobiłam :-) pozdrawiam :-)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń