Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki drożdżowe z mięsem to świetna przekąska na każdą okazję. Miękkie, puszyste ciasto skrywa w sobie soczysty farsz z mielonego mięsa, pieczarek i aromatycznej cebulki. Przygotuj je na rodzinne spotkanie albo piknik, zabierz na przekąskę do pracy czy szkoły. Świetnie smakują samodzielnie lub z filiżanką gorącego czerwonego barszczyku.
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21183
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25299
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 101
Przepis dnia
Dzisiaj zapraszam na ciasto Izaura, łączące w sobie warstwy wilgotnego ciasta...
Odsłon: 21183
Proste a zarazem bardzo smaczne połączenie dwóch składników które wydawać by...
Odsłon: 25299
Podkręcony smak świątecznych śledzi.
Odsłon: 101
Składniki
W małej misce wymieszaj pokruszone drożdże, cukier, ciepłe mleko i dwie łyżki mąki. Odstaw w ciepłe miejsce na 10-15 minut, aż zaczyn urośnie i zacznie się pienić. Przesiej mąkę do dużej miski, dodaj żółtka, sól, roztopione masło, a na koniec wyrośnięty zaczyn. Wymieszaj składniki drewnianą łyżką, a następnie wyrób ciasto ręcznie lub za pomocą robota kuchennego ze specjalnym hakiem do ciasta drożdżowego. Gotowe ciasto powinno być miękki i elastyczne. Uformuj z niego kulę, umieść w misce, przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce na 60-90 minut.
Na patelni rozgrzej oliwę i podsmaż mielone mięso, rozdrabniając je drewnianą łyżką. Usmażone mięso przełóż na talerz. Na tej samej patelni podsmaż drobno posiekaną cebulkę z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i startymi na tarce pieczarkami. Przesmażaj kilkanaście minut, aż sok z pieczarek odparuje. Do cebuli i pieczarek dodaj podsmażone mięso, wymieszaj. Na koniec dopraw solą oraz obficie czarnym i ziołowym pieprzem. Farsz powinien mieć wyrazisty w smaku. Aby uzyskać gładszą konsystencję, zmiel mięsno-pieczarkowy farsz blenderem.
Wyrośnięte ciasto drożdżowe przełóż na stolnicę i kilka razy wyrób. Z ciasta odrywaj kawałki, formuj je w dłoniach w kulki, lekko spłaszcz, ułóż porcję nadzienia w środku i zawiń ciasto do środka, aby utworzyć zgrabną bułeczkę. Postępuj tak, aż do wykończenia składników.
Ułóż przygotowane paszteciki na dużej blasze wyłożonej papierem do pieczenia (złączeniem w dół) i posmaruj je roztrzepanym żółtkiem. Pamiętaj, aby zachować odstępy między bułeczkami, żeby się nie posklejały podczas pieczenia. Wstaw blaszkę do pieca nagrzanego do 180°C i piecz ok. 25 minut. Paszteciki drożdżowe z mięsem smakują wybornie samodzielnie lub z filiżanką gorącego barszczu.