Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki krucho-drożdżowe w tym przepisie inspirowane są smakami i tradycyjnymi sposobami gotowania siostry Anastazji. Będą królować na świątecznym stole i przyciągać wzrok kształtem. Proponujemy podać je z klasycznym farszem kuchni polskiej, czyli z kapusty kiszonej i suszonych grzybów. Przepis możesz jednak modyfikować i wykorzystać sam przepis na ciasto, a farsz dobrać w zależności od okazji czy pory roku.
Paszteciki krucho-drożdżowe to jeden z tych wypieków, które w czasie Świąt Bożego Narodzenia potrafią znikać z talerza szybciej, niż cokolwiek innego. Są delikatne, kruche, a jednocześnie dzięki dodatkowi drożdży subtelnie puszyste. Dzięki temu możesz wpisać je do notesu jako najlepszy przepis na kruche paszteciki do barszczu czerwonego, grzybowej albo innej zupy. Świetnie się sprawdzą jako przekąska na słono, kiedy każdy z gości naje się daniami głównymi.
Paszteciki w tej wersji są wyjątkowo uniwersalne. Doskonale smakują na ciepło, tuż po wyciągnięciu ich z piekarnika, ale też są dobre po przestudzeniu. To sprawia, że przepis na paszteciki krucho-drożdżowe nadaje się również w trakcie rodzinnych i towarzyskich spotkań.
Paszteciki z kapustą i grzybami w krucho-drożdżowym cieście są tak aromatyczne i bogate w smaku, że z powodzeniem można zajadać się nimi samymi, jeszcze lekko ciepłymi, wyjętymi prosto z piekarnika. Jednak w towarzystwie świątecznych dań również smakują wyśmienicie. Najbardziej klasyczne i zawsze trafione połączenie to paszteciki krucho-drożdżowe i filiżanka gorącego barszczu czerwonego. Wtedy wręcz rozpływają się w ustach. Dobrze smakują również z sosem grzybowym albo pieczarkowym. Możesz je maczać podczas jedzenia i tym samym zrobić sobie niewielkie samodzielne danie główne.
Paszteciki krucho-drożdżowe z kapustą i grzybami są również znakomitą przekąską na zimno. Możesz ułożyć je na talerzu obok świątecznych wędlin, śledzi w oleju czy marynowanych grzybków i ogórków kiszonych. A może zastanawiasz się, jakie dodatki zaserwować do pasztecików jako samodzielnej przekąski? Wybierz sos tatarski, domową ćwikłę albo tarty chrzan.
Masło powinno być zimne, prosto z lodówki, bo to ono odpowiada za kruchość ciasta. Posiekaj je na kawałki i szybko wgnieć w mąkę. Śmietana z kolei ma być w pokojowej temperaturze, aby drożdże lepiej pracowały. Jajka i żółtka możesz wcześniej wyjąć z lodówki na 15 minut, żeby nie były lodowate.
To, co wyróżnia ten przepis, to fakt, że świeże drożdże są bezpośrednio wkruszane do ciasta, bez robienia rozczynu. Dzięki temu wyrabianie jest szybsze, a paszteciki mają subtelnie drożdżowy aromat.
Ciasto wyrabiaj energicznie, ale krótko. Chodzi o to, żeby składniki się połączyły i utworzyły elastyczną w dotyku kulę. Nie wyrabiaj zbyt długo. Gdy tylko ciasto krucho-drożdżowe na paszteciki będzie gładkie, uformuj kulę, owiń w folię i wstaw do lodówki. Chłodzenie to klucz do uzyskania kruchej konsystencji.
Kapusta powinna być dobrze odsączona po gotowaniu, a także po wymieszaniu z grzybami i cebulą. Jeśli farsz będzie zbyt mokry, może rozmoczyć ciasto i paszteciki krucho-drożdżowe nie wyrosną tak ładnie ani nie będą chrupiące. Przy formowaniu pasztecików starannie sklej boki. Możesz delikatnie docisnąć zlepione miejsce widelcem (tak jak brzegi pierogów), co dodatkowo ładnie je ozdobi.
Ciasto na paszteciki po wyciągnięciu z lodówki trzeba rozwałkować na kształt prostokąta, dopiero później wyciąć z niego kwadraty (np. o boku 8-10 cm). W tym przepisie proponujemy uformowanie kształtu kieszonki, ale możesz też je zwinąć tradycyjnie w prostokąt albo tak jak pierogi.
Pieczenie pasztecików powinno trwać maksymalnie 20 minut aż z wierzchu zrobią się złote. Czas pieczenia może się minimalnie różnić w zależności od piekarnika i wielkości pasztecików, dlatego zawsze kontroluj ich kolor pod koniec pieczenia.
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 29
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1536
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 221
Bób w pomidorach z tymiankiem to prawdziwa bomba witaminowa i źródło cennych...
Odsłon: 29
Bardzo prosty pomysł na kolację, gdzie główną rolę gra marchewka. Zapiekana p...
Odsłon: 1536
Miałam trzy podejścia do tematu, zanim w airfryerze powstała wreszcie idealna...
Odsłon: 221
Składniki
Mąkę przesiej na blat, robiąc kopiec. Do środka przełóż posiekane, zimne masło na mniejsze kawałki. Dodaj jajko i żółtka. Wlej śmietanę, dopraw solą. Wkrusz dokładnie drożdże. Zacznij łączyć składniki w energiczny sposób. Kiedy ciasto zrobi się jednolite, zawiń je w folię i schowaj do lodówki na około godzinę.
W tym czasie zrób farsz. Oczyść grzyby i zamocz je w wodzie. Kapustę ugotuj, zalewając ją wodą. Obierz cebulę, posiekaj i zeszklij na maśle. W połowie smażenia dodaj grzyby, podsmaż je chwilę, a potem wlej wodę, w których się moczyły. Duś przez 10 minut. Kapustę odsącz z wody, a następnie wymieszaj z usmażonymi grzybami i cebulą, odsączając je dokładnie. Posól i zamieszaj.
Ciasto wyciągnij z lodówki i rozwałkuj w formie prostokąta. Podziel na kwadraty o równym rozmiarze. Na środku wyłóż farsz, zostawiając po centymetrze z każdej strony. Zawiń wszystkie boki do środka i zlep, tworząc kieszonki. Ułóż je na blaszce do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza na 15-20 minut aż zrobią się złote.