Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki piwowarów to prosta przekąska: ciasto drożdżowe skrywa dobrze doprawiony i lekko kwaskowaty farsz z kapusty kiszonej. Danie świetnie sprawdzi się jako przekąska imprezowa czy jako dodatek do barszczu.
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2556
Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...
Odsłon: 232
Przepis dnia
Dzisiaj leniwe przygotowane z twarogu, mąki i jajek, dodatkowo z sosem żurawi...
Odsłon: 2556
Składniki
Przygotuj ciasto. W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i mleko. Wyrabiaj przez 5 minut do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Odstaw na 20 minut pod przykryciem, w ciepłym miejscu. Rozwałkuj ciasto na cienki placek. Posmaruj go roztopionym masłem i następnie zwiń je w rulon. Rulon pokrój na kawałki o długości ok. 1 cm. Każdy z kawałków ciasta rozgnieć w dłoni. Podsypując mąką, rozwałkuj je na kółka o średnicy ok. 7-8 cm.
Przygotuj nadzienie. Cebulę obierz i drobno posiekaj. Podsmaż ją w garnku, na odrobinie oliwy, do zeszklenia. Kapustę przelej wodą, drobno poszatkuj i włóż do garnka z cebulą. Wlej odrobinę wody i dodaj wszystkie przyprawy. Gotuj całość przez ok. 15 minut, do miękkości. Kapustę odcedź na sitku i pozostaw do ostygnięcia.
Złóż paszteciki. Na każdym kółku wyciętym z ciasta umieść łyżkę nadzienia. Jajko do smarowania rozbełtaj. Posmaruj nim brzegi krążka. Złóż brzegi do środka, tworząc trójkąt. Na rogach trójkąta pozostaw otwory, by woda mogła swobodnie odparować. Gotowe trójkąty odkładaj na blaszkę do pieczenia wyłożonej papierem. Posmaruj je z wierzchu resztą jajka. Posyp je sezamem. Wstaw blaszkę do piekarnika nastawionego na 190 st. Celsjusza i piecz paszteciki przez ok. 15 minut lub do ładnego zrumienienia. Paszteciki piwowarów podawaj na ciepło lub po ostudzeniu.