Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami

Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami

Autor:

Przepisów i artykułów: 246 Ocena: 4115

Dodano:

Odsłon: 1867

Smaczna przekąska czyli paszteciki półkruche z kapustą i grzybami na różnego rodzaju święta, imprezy, spotkania rodzinne. Paszteciki można jeść z dodatkiem czerwonego barszczu. Jest to bardzo smaczne połączenie. Moje paszteciki nafaszerowałam kiszoną kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie oczywiście, żeby nadzienie przygotować z samych grzybów bądź kapusty. Nie ma też sztywnych proporcji kapusty i grzybów w tym przepisie. Całość jednak wystarczy na tę właśnie ilość ciasta.

Składniki

  • 3,5 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • 3 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 4 dkg drożdży
  • 3/4 kostki margaryny
  • 1/3 szklanki śmietany
  • Na farsz:
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 40 g suszonych grzybów leśnych
  • 1 cebula
  • Olej rzepakowy
  • Pieprz
  • Sól
  • Dodatkowo:
  • czarnuszka
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mleka
> 6 os. > 60 min średnie przystępne
Reklama
Reklama
Paszteciki półkruche z kapustą kiszoną i grzybami

Przygotowanie

  1. Zaczęłam od farszu.
    Grzyby namoczyłam, opłukałam i ugotowałam. Wyciągnęłam z wywaru i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Wody z gotowania nie wylewałam.

    Na 2 łyżkach oleju poddusiłam kapustę, podlewałam od czasu do czasu wodą z gotowania grzybów.W połowie duszenia kapusty dodałam grzyby oraz pokrojoną w kostkę i zarumienioną na odrobinie oleju cebulkę. Całość dusiłam do miękkości kapusty. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam farsz do ostygnięcia.

  2. Zrobiłam ciasto.
    Śmietanę, drożdże, łyżkę mąki(z tej odmierzonej) i cukier wymieszałam i odstawiłam na chwilę by zaczyn zaczął pracować.

    Dodałam do przesianej mąki. Dosypałam również sól, roztrzepane jajka i żółtka. Margarynę roztopiłam i przestudziłam. Dodałam do ciasta i je wyrobiłam. Ciasto było bardzo plastyczne i wyrabiało się je bardzo przyjemnie.

  3. Rozwałkowałam i nakładałam farsz z kapusty i grzybów po całej długości rozwałkowanego ciasta. Zwijałam rulon z ciasta i farszu i odcinałam nożem od pozostałej części.

    Taki rulon dodatkowo dzieliłam nożem na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm szerokości. Wykładałam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia. Każdy pasztecik smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem oraz posypywałam czarnuszką.

    Piekłam ok. 20-25 minut w 180 stopniach do uzyskania koloru złoto – brązowego.

    Notatki:
    * zamiast margaryny można użyć masła

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (1)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Maudie 27 grudnia 2019 Takie przekąski to ja baaardzo lubię:)

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń