Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna przekąska czyli paszteciki półkruche z kapustą i grzybami na różnego rodzaju święta, imprezy, spotkania rodzinne. Paszteciki można jeść z dodatkiem czerwonego barszczu. Jest to bardzo smaczne połączenie. Moje paszteciki nafaszerowałam kiszoną kapustą i grzybami. Nic nie stoi na przeszkodzie oczywiście, żeby nadzienie przygotować z samych grzybów bądź kapusty. Nie ma też sztywnych proporcji kapusty i grzybów w tym przepisie. Całość jednak wystarczy na tę właśnie ilość ciasta.
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3456
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2788
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 138
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 108
Placki z jabłkami przypominają nam smaki dzieciństwa. Są szybkie w przygotowa...
Odsłon: 3456
Odpowiednio przygotowany i podany soczysty melon będzie wspaniały na drugie ś...
Odsłon: 46
Tej surówki nie trzeba nikomu przedstawiać. To klasyka polskich surówek, któr...
Odsłon: 2788
Łatwy, szybki biszkopt, który zawsze się udaje. Niedrogie i proste składniki....
Odsłon: 138
Prosty krem z sera mascarpone i kremówki . Można nim przekładać i ozdabiać ci...
Odsłon: 108
Składniki
Zaczęłam od farszu. Grzyby namoczyłam, opłukałam i ugotowałam. Wyciągnęłam z wywaru i pokroiłam na drobniejsze kawałki. Wody z gotowania nie wylewałam. Na 2 łyżkach oleju poddusiłam kapustę, podlewałam od czasu do czasu wodą z gotowania grzybów.W połowie duszenia kapusty dodałam grzyby oraz pokrojoną w kostkę i zarumienioną na odrobinie oleju cebulkę. Całość dusiłam do miękkości kapusty. Posoliłam i oprószyłam pieprzem. Odstawiłam farsz do ostygnięcia.
Zrobiłam ciasto. Śmietanę, drożdże, łyżkę mąki(z tej odmierzonej) i cukier wymieszałam i odstawiłam na chwilę by zaczyn zaczął pracować. Dodałam do przesianej mąki. Dosypałam również sól, roztrzepane jajka i żółtka. Margarynę roztopiłam i przestudziłam. Dodałam do ciasta i je wyrobiłam. Ciasto było bardzo plastyczne i wyrabiało się je bardzo przyjemnie.
Rozwałkowałam i nakładałam farsz z kapusty i grzybów po całej długości rozwałkowanego ciasta. Zwijałam rulon z ciasta i farszu i odcinałam nożem od pozostałej części. Taki rulon dodatkowo dzieliłam nożem na mniejsze kawałki ok. 2-3 cm szerokości. Wykładałam na blachę do pieczenia wyłożoną pergaminem do pieczenia. Każdy pasztecik smarowałam rozkłóconym jajkiem z mlekiem oraz posypywałam czarnuszką. Piekłam ok. 20-25 minut w 180 stopniach do uzyskania koloru złoto – brązowego. Notatki: * zamiast margaryny można użyć masła