Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Paszteciki szczecińskie to jedno z najpopularniejszych dań, które stało się symbolem Szczecina. Najczęściej nadziewa się je farszem mięsnym, jednak istnieją również warianty z nadzieniem z kapustą i grzybami lub serem i pieczarkami. Przekąska ta powstaje na bazie ciasta drożdżowego, które smaży się na rozgrzanym oleju. Dzięki temu z wierzchu są chrupiące, a wewnątrz niezwykle puszyste. Paszteciki szczecińskie od 2010 roku znajdują się na Liście produktów tradycyjnych.
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6963
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5267
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2395
Dwa hity, Murzynek i Izaura, przy jednym ucieraniu ciasta. Kochaliśmy je za...
Odsłon: 6963
Polecam.
Odsłon: 112
Polecam. Może być świąteczny, może być na co dzień.
Odsłon: 5267
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 2395
Składniki
Przygotuj zaczyn. Do ciepłego mleka wkrusz drożdże, dodaj łyżeczkę cukru, zamieszaj. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
Masło rozpuść w garnuszku, odłóż do przestygnięcia.
Mąkę przesiej do dużej miski. Wlej zaczyn, dodaj żółtka, jajko i ciepłą wodę. Całość zamieszaj drewnianą łyżką. Następnie wlej rozpuszczone masło i wyrób ciasto rękoma. Gdy będzie gładkie i przestanie kleić się do rąk, przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia.
W międzyczasie zabierz się za zrobienie farszu. Kajzerkę namocz w wodzie.
Mięso przełóż do garnka wraz z obranymi warzywami. Zalej wodą, powinna zakryć mięso i warzywa, wrzuć czosnek, liście laurowe i ziele angielskie. Gotuj na małym ogniu do momentu, aż mięso będzie miękkie.
Ostudzone mięso i warzywa zmiel wraz z odciśniętą kajzerką. Do nadzienia dodaj jajko, majeranek, sól i pieprz. Całość dokładnie wymieszaj.
Wyrośnięte ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich rozwałkuj na prostokąt, wyłóż farsz i zwiń w rulon. Odcinaj paszteciki, pamiętaj, aby ich końce zawinąć pod spód. Dzięki temu farsz nie wypłynie.
Gotowe paszteciki ułóż na blasze i odstaw na 15 minut do wyrośnięcia.
W garnku o grubym dnie rozgrzej tłuszcz. Smaż paszteciki do zarumienienia. Usmażone wykładaj na ręcznik papierowy. Serwuj z czerwonym barszczem lub jako przekąskę.