Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wachlarz domowych wędlin jest bardzo szeroki, jednak ważne miejsce zajmuje biała kiełbasa. W jej składzie powinno być tylko mięso (najczęściej wieprzowe lub wieprzowo-wołowe), czosnek oraz przyprawy. Polacy uwielbiają smażoną, grillowaną lub pieczoną białą kiełbasę, często z dodatkiem cebulki oraz francuskiej musztardy. Tym razem jednak biała kiełbaska postanowiła zostać zaprezentowana w sposób wykwintny. Pyszne paszteciki z białą kiełbasą możesz podać na ciepło lub na zimno w towarzystwie dipu pomidorowego, sosu tatarskiego lub pikli. Przekąskę warto zaserwować na wielkanocne śniadanie, a także na późniejsze spotkania z rodziną. Do wykonania pasztecików możesz użyć białej lub innej, ulubionej kiełbaski. Jeśli masz ochotę na lokalny smak, posyp paszteciki kminkiem i czarnuszką. Natomiast gdy chcesz wprowadzić odrobinę egzotycznego akcentu, sięgnij też po biały i czarny sezam.
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 43
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 332
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30436
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9059
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 771
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 43
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 332
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 30436
Dzisiaj przychodzę do Was z przepisem na pyszne ciasto, które ozdobi niejedną...
Odsłon: 9059
Po powrocie z niezbyt udanego grzybobrania ugotowałam żurek z grzybami, bo ta...
Odsłon: 771
Składniki
Rozwiń płaty ciasta francuskiego. Kiełbaski przekrój w poprzek na pół. Potnij ciasto na długie paski szerokości połowy kiełbaski i każdy fragment posmaruj musztardą. Połówki kiełbasek zawiń w kawałki ciasta francuskiego.
Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na blasze układaj kawałki kiełbasek owinięte ciastem francuskim. Każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kminkiem, sezamem oraz czarnuszką. Piecz przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Paszteciki podawaj z ulubionym sosem lub w towarzystwie szklanki czystego, czerwonego barszczyku.