Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wachlarz domowych wędlin jest bardzo szeroki, jednak ważne miejsce zajmuje biała kiełbasa. W jej składzie powinno być tylko mięso (najczęściej wieprzowe lub wieprzowo-wołowe), czosnek oraz przyprawy. Polacy uwielbiają smażoną, grillowaną lub pieczoną białą kiełbasę, często z dodatkiem cebulki oraz francuskiej musztardy. Tym razem jednak biała kiełbaska postanowiła zostać zaprezentowana w sposób wykwintny. Pyszne paszteciki z białą kiełbasą możesz podać na ciepło lub na zimno w towarzystwie dipu pomidorowego, sosu tatarskiego lub pikli. Przekąskę warto zaserwować na wielkanocne śniadanie, a także na późniejsze spotkania z rodziną. Do wykonania pasztecików możesz użyć białej lub innej, ulubionej kiełbaski. Jeśli masz ochotę na lokalny smak, posyp paszteciki kminkiem i czarnuszką. Natomiast gdy chcesz wprowadzić odrobinę egzotycznego akcentu, sięgnij też po biały i czarny sezam.
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 308
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21819
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 1771
Gulasz z mięsa wieprzowego -delikatnej i lekko tłustej łopatki z dodatkiem wa...
Odsłon: 308
Szybka, prosta w przygotowaniu sałatka z kilku składników, które zazwyczaj ma...
Odsłon: 21819
Składniki
Rozwiń płaty ciasta francuskiego. Kiełbaski przekrój w poprzek na pół. Potnij ciasto na długie paski szerokości połowy kiełbaski i każdy fragment posmaruj musztardą. Połówki kiełbasek zawiń w kawałki ciasta francuskiego.
Przygotuj dużą blachę i wyłóż ją papierem do pieczenia. Na blasze układaj kawałki kiełbasek owinięte ciastem francuskim. Każdy pasztecik posmaruj roztrzepanym żółtkiem i posyp kminkiem, sezamem oraz czarnuszką. Piecz przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 200 °C.
Paszteciki podawaj z ulubionym sosem lub w towarzystwie szklanki czystego, czerwonego barszczyku.