Do góry

Przekąski Przepis na:

Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim

Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim

Autor:

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2226

Dodano:

Odsłon: 1530

To danie świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub na kolację. Smakuje najlepiej na ciepło. Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie, proste i bardzo smaczne. A faszerować możemy je tym, co lubimy najbardziej :)

Składniki

  • Ciasto francuskie - 2 opakowania
  • Brokuł - 350 g - (świeży lub mrożony)
  • Pieczarki - 500 g
  • Masło - 1 łyżka
  • Ser żółty - 100 g
  • Czosnek - 2 ząbki
  • Majeranek - do smaku
  • Sól, pieprz - do smaku
  • Cebula - 1 średnia
  • Jajka - 1 szt. - do posmarowania
> 6 os. 30 min łatwe tanie
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Brokuły wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od zagotowania. Przelewamy zimną wodą i kroimy na drobne kawałki (można rozgnieść widelcem). Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dość ostre - możemy dodać też trochę papryki ostrej lub chili). Przekładamy do brokułów. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

  2. Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kawałków (razem 30 szt.). Na jeden kwadrat nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, brzegi zaciskamy widelcem (możemy zrobić też inne kształty, np. trójkąty). Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń