Przekąski Przepis na:
Paszteciki z brokułami i pieczarkami w cieście francuskim

Przepisów i artykułów: 274 Ocena: 2226
Dodano: 10.02.2017
Odsłon: 1530
Składniki
- Ciasto francuskie - 2 opakowania
- Brokuł - 350 g - (świeży lub mrożony)
- Pieczarki - 500 g
- Masło - 1 łyżka
- Ser żółty - 100 g
- Czosnek - 2 ząbki
- Majeranek - do smaku
- Sól, pieprz - do smaku
- Cebula - 1 średnia
- Jajka - 1 szt. - do posmarowania
> 6 os. | 30 min | łatwe | tanie |
Przygotowanie
-
Brokuły wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od zagotowania. Przelewamy zimną wodą i kroimy na drobne kawałki (można rozgnieść widelcem). Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dość ostre - możemy dodać też trochę papryki ostrej lub chili). Przekładamy do brokułów. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
-
Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kawałków (razem 30 szt.). Na jeden kwadrat nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, brzegi zaciskamy widelcem (możemy zrobić też inne kształty, np. trójkąty). Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Komentarze do przepisu (0)