Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To danie świetnie sprawdzi się w roli przekąski lub na kolację. Smakuje najlepiej na ciepło. Potrawy z ciasta francuskiego są szybkie, proste i bardzo smaczne. A faszerować możemy je tym, co lubimy najbardziej :)
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5452
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 959
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11895
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5452
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 959
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 11895
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5096
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 1387
Składniki
Brokuły wrzucamy na wrzącą lekko osoloną wodę i gotujemy 5 minut od zagotowania. Przelewamy zimną wodą i kroimy na drobne kawałki (można rozgnieść widelcem). Pieczarki myjemy i ścieramy na tarce o grubych oczkach, cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy na maśle. Doprawiamy solą i pieprzem (powinno być dość ostre - możemy dodać też trochę papryki ostrej lub chili). Przekładamy do brokułów. Ser żółty ścieramy na grubych oczkach, ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Dodajemy do warzyw. Mieszamy i doprawiamy do smaku solą, pieprzem i majerankiem.
Każde ciasto francuskie kroimy na 15 kawałków (razem 30 szt.). Na jeden kwadrat nakładamy farsz, przykrywamy drugim kwadratem, brzegi zaciskamy widelcem (możemy zrobić też inne kształty, np. trójkąty). Górę smarujemy roztrzepanym jajkiem. Pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.