Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
W tych pasztecikach zamknięta jest esencja smaków tradycyjnego rosołu. Danie to pozwala w całości wykorzystać mięso i warzywa pozostałe po rosole. To ciekawa alternatywa dla zwykłych pasztecików z mięsem.
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 149
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 755
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 371
Lekki, przyjemny sosik z nutką chrzanowej ostrości. Dodajmy do niego, pieczyw...
Odsłon: 149
Pyszny, wegański obiad z chrupiącym tofu, warzywami i grzybami. Starte na tar...
Odsłon: 74
Danie, które najczęściej robimy po świętach wielkanocnych. Zawsze zostaje bia...
Odsłon: 755
Polecam. Doskonale pasuje na rodzinne spotkanie, ale również na kanapki. Po...
Odsłon: 371
Składniki
Mięso oddzielamy od kości, kroimy na niewielkie kawałki i razem z warzywami mielimy w maszynce. Masę wyrabiamy, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. Ciasto francuskie rozkładamy i lekko rozwałkowujemy. Farsz układamy 1-2 cm od brzegu ciasta, po czym ciasto zawijamy w rulon, następnie dzielimy go na około 3cm kawałki. Paszteciki układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Smarujemy śmietaną (lub roztrzepanym jajkiem) i posypujemy makiem. Paszteciki pieczemy 25 minut (lub dłużej, aby miały zloty kolor) w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Paszteciki można podawać ciepły lub na zimno.