Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Hmm nie wiem czy to obiad czy przekąska ja zrobiłam takie pyszności na obiad. Kocham pieczarki w każdej postaci dlatego dziś postanowiłam zrobić paszteciki z pieczarka i serem żółtym i nie żałuję ponieważ wyszły bardzo smaczne a takie syte że raptem zjadłam dwa i już miałam dość po prostu czułam się bardzo syta. Polecam serdecznie jeśli ktoś kocha pieczarki jak ja, są bardzo szybkie w przygotowaniu a już nie wspomnę jak szybko znikają gdy rodzinka się dopadnie.
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 203
Przepyszny i lekki torcik truskawkowo-czekoladowy to genialny pomysł na sezon...
Odsłon: 817
Pyszne. Wilgotne. Maliny doskonale pasują do czekolady. Polecam.
Odsłon: 376
Delikatne roladki z piersi kurczaka nadziane fasolką szparagową. Proste danie...
Odsłon: 3472
Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...
Odsłon: 119
młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...
Odsłon: 203
Składniki
Przygotować pieczarki obrać je ze skórki, oczyścić nóżki i całe pokroić drobniej. Na patelnie dodać masło oraz cebulę pokrojoną w kostkę, cebulę zeszklić na średnim ogniu, co chwilę przemieszać aby się nie przypaliła.
Gdy cebula jest już dość ładnie podsmażona zeszklona, dodać przygotowane wcześniej pieczarki i smażyć je tak długo na średnim ogniu co raz mieszając aż wyparuje z nich cała woda powstała w trakcie smażenia pieczarek. W międzyczasie przygotować ser żółty zetrzeć go na tarce jarzynowej.
Gotowe ciasto francuskie wzdłuż przeciąć na dwa paski i w poprzek na cztery równe kwadraty.
Na każdy osobno kwadracik nakładać po łyże do półtorej łyżki farszu z pieczarek, na pieczarki położyć starty na tarce jarzynowej ser żółty.
Każdy z nafaszerowanych kwadracików złożyć wzdłuż i najpierw za pomocą widelca skleić krótkie boki a następnie długość boku podpychając palcem farsz aby nie dostawał się podczas sklejania pod widelec.
Tak przygotowane paszteciki ułożyć na blaszce od piekarnika wyłożonej papierem do pieczenia, wszystkie posmarować roztrzepanym całym jajkiem.
Przygotowane paszteciki wstawić do nagrzanego piekarnika ustawionego na 190 stopni i piec 25 minut w zależności od piekarnika do ładnego złotego zarumienienia. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i studzić na papierze. Lekko ostudzone przełożyć na talerz. Z dwóch ciast wyszło mi szesnaście pasztecików.
Takie paszteciki to świetna i szybka przekąska obiadowa, nadają się dla rodziny jak również na przyjęcie z przyjaciółmi i nie tylko. Moje paszteciki podałam z keczupem ale można podać kto z czym lubi np. z barszczem czerwonym czy ulubionym sosem.